5 verrassende stoomgerechten van ontbijt tot dessert

1. Heerlijk ontbijten met gestoomde eieren

Eieren in ovenvaste schaaltjes
Gestoomde eieren

Gestoomde eieren

4 stuks - 10 minuten - Stoomtechniek : inklapbaar stoommandje van roestvrij staal

  • 4 eieren
  • Fijngesneden bieslook
  • Italiaanse ham
  • Extra: aluminiumfolie, bakspray, silicone vormpjes of vuurvaste potjes
  1. Breng een pot water aan de kook onder deksel.
  2. Spuit de vormpjes in met bakspray.
  3. Snij de ham in fijne reepjes en verdeel ½ ervan over de bodem van de potjes. Bestrooi met bieslook.
  4. Breek 1 ei in elk vormpje. Strooi de rest van de hamsnippers en wat bieslook erover. Dek af met folie.
  5. Zet, als het water kookt, de vormpjes in het stoommandje. Plaats dit in de pot en dek af.
  6. Stoom 5 à 10 min, afhankelijk van hoe lopend je het eigeel wenst.

Idee: In plaats van Italiaanse ham kan je de bodem ook bedekken met gerookte zalm. Werk dan af met een plukje verse dille.

2. Een geslaagd voorgerecht met een mengeling van gestoomde schelpjes

Kookpot met gestoomde schelpen

Gestoomde schelpjes

8 personen - 20 minuten

Stoomtechniek : inklapbaar stoommandje van roestvrij staal

  • 1 kg schelpjes (kokkels, tapijtschelpjes, …)
  • Verse kruiden (tijm, rozemarijn, oregano, salie, …)
  • 3 tenen look

  1. Spoel de schelpjes verschillende malen schoon in koud water.
  2. Leg ze in het stoommandje.
  3. Spoel de kruiden en stop ze samen met de ongepelde tenen look tussen de schelpjes.
  4. Kruid met versgemalen zwarte peper.
  5. Breng een pot voor gevuld met water aan de kook. Plaats het stoommandje erin.
  6. Sluit af met een deksel en laat de schelpjes openstomen.

Een inklapbaar stoommandje in roestvrij staal is heel gebruiksvriendelijk. Het past in elke pot, is niet rijzig, kan nadien gewoon in de vaatwasmachine en neemt weinig plek in. Ook hier niets dan voordelen dus!

3. De Aziatische wereld op je bord

Gestoomde vis 'Asian style'

2 personen - 30 minuten

Stoomtechniek : stoommandje in bamboe

  • 400 g visfilet
  • 6 cm gember
  • 1 stengel citroengras
  • 1 l visbouillon
  • 1 kl Thai bouillon

Topping:

  • 3 cm gember
  • 1 lente-ui
  • 1 rode chilipeper
  • 2 el arachideolie
  • korianderblaadjes

Saus:

  • 2 el sojasaus
  • ½ el sherry
  • Enkele druppels geroosterde sesamolie
  • 1 kl suiker
  • 2 el water
  • Extra: bakpapier of Chinese koolblad
  1. Saus: meng de sausingrediënten en verwarm ze.
  2. Topping: schil de gember. Snij de gember en chilipeper in fijne julienne.
  3. Snij de lente-ui in fijne, schuine plakjes.
  4. Schil de gember en snij in fijne plakjes.
  5. Leg een stuk bakpapier in het stoommandje. Leg de plakjes gember erop en leg daarop de visfilet.
  6. Plet de stengel citroengras en snij in schuine stukken.
  7. Doe het citroengras in een pot en zet het bamboemandje erop. Vul met visbouillon tot net onder het mandje.
  8. Dek de pot af en breng aan de kook. Kook net gaar in 8 à 10 min, afhankelijk van de dikte van de filet.
  9. Bestrooi met julienne van chili, gember en lente-ui.
  10. Verhit de arachideolie en giet over de vis en aromaten, tot het gaat sissen.
  11. Garneer met korianderblaadjes en besprenkel met het sojasausmengsel.
  12. Serveer met rijst.

Idee: Je kan een heuse toren in bamboe bouwen. In elk mandje leg je dan een ander
ingrediënt.

4. Smakelijke koolrolletjes als voor- of hoofdgerecht

Gestoomde, gevulde Chinese koolrolletjes

4 personen - 45 minuten - Stoomtechniek : snelkookpan

  • 1 grote Chinese kool
  • 10 cm gember
  • 2 bosjes koriander
  • 2 lente-uitjes
  • 10 kleine shiitake
  • 400 g varkensgehakt
  • 1 ei
  • 1 el sherry
  • 1 el sojasaus
  • 1 kl suiker
  • Enkele druppels sesamolie

Bouillon:

  • 400 ml gevogeltefond
  • 3 el sherry
  • 1 kl suiker
  • 1 el sojasaus
  1. Schil de gember en snij in stukjes. Snij de lente-ui in stukjes.
  2. Pluk de blaadjes van 1 bosje koriander en hou opzij.
  3. Snij de stengels, samen met de rest van de korianderbosjes, grof. Doe, samen met de lente-ui en gember, in een hakmolentje. Mix tot een fijne pasta.
  4. Verwijder de steeltjes van de shiitake en hak de hoedjes fijn.
  5. Klop de eieren los.
  6. Meng het gehakt in een grote kom samen met de korianderpasta, shiitake, eieren, sherry, sojasaus, suiker en sesamolie tot een vaste bal. Plaats minstens 30 min in de koelkast.
  7. Snij de 16 grootste bladeren van de kool los en snij het harde, witte gedeelte eruit.
  8. Breng een pot gezouten water aan de kook. Blancheer de bladeren in porties 2 à 3 min. Laat schrikken onder koud water.
  9. Bak een el vleesvulling in olie, om te proeven of de smaken juist zitten. Voeg indien nodig meer sojasaus toe.
  10. Maak 16 worstjes van de vleesvulling en leg elk worstje op een koolblad. Rol op en vouw intussen de zijkanten naar binnen.
  11. Leg ze in het mandje van de snelkookpan.
  12. Schenk de gevogeltefond, samen met de sojasaus en sherry, in de pot en strooi de suiker erover.
  13. Breng de pan onder drukstand 1 en kook het gerecht 10 min.
  14. Ontdoe de pan van de druk en open.
  15. Neem het mandje met koolbladeren uit de pan en hou warm.
  16. Laat het kookvocht op hoog vuur inkoken.
  17. Lepel het kookvocht over de koolrolletjes en serveer.

Stomen met de snelkookpan?

  1. Giet water in de pan, zet de stoominzet erin en sluit het deksel.
  2. Stel de gewenste drukstand in. Plaats op het vuur.
  3. Hou de drukregelaar in het oog.
  4. Respecteer de kooktijd, haal van het Gestoomde, gevulde vuur en laat de druk ontsnappen.

Dankzij de verhoogde druk kan je met een snelkookpan, of hogedrukpan, sneller gerechten bereiden. Je bespaart maar liefst een derde van de klassieke kooktijd.

5. Hemels smullen van gestoomde lemon curd

Gestoomde lemon curd-pudding geparfumeerd met salie

4 personen - 1 uur

Stoomtechniek : stoomoven

Lemon curd:

  • 165 g fijne suiker
  • 80 g roomboter
  • Zeste en sap van 2 citroenen
  • 2 eieren
  • 2 eidooiers

Pudding:

  • 200 ml melk
  • 6 blaadjes salie
  • 50 g boter
  • Zeste van 1 citroen
  • 115 g fijne suiker
  • 2 eieren
  • 90 g bloem

Afwerking:

  • Pistachenoten
  • Salieblaadjes
  • Extra: hittebestendige kommetjes

  1. Lemon curd: verwarm de suiker, de roomboter en de zeste en het sap van de citroenen in een sauspan op een middelhoog vuur onder voortdurend roeren.
  2. Klop de eieren samen met de eidooiers los en voeg bij het citroenmengsel. Blijf roeren tot het mengsel gaat dikken en aan de achterkant van een lepel blijft
    plakken.
  3. Plaats in de koelkast.
  4. Pudding: verwarm de melk met de salie en laat 2 min zachtjes koken. Haal van het vuur en laat 15 min rusten.
  5. Zeef de afgekoelde melk.
  6. Scheid de eieren.
  7. Doe de boter, citroenzeste en suiker in de keukenrobot en klop romig. Voeg de eidooiers 1 na 1 toe, onder voortdurend kloppen.
  8. Schep de bloem erdoor en voeg de melk beetje bij beetje toe. Schep luchtig door het deeg.
  9. Klop de eiwitten stijf en meng ze onder het deeg.
  10. Schep 3 el lemon curd in 4 kleine ovenschoteltjes en verdeel het deeg erover. Dek de ovenschoteltjes af
    met aluminiumfolie om waterdruppels te voorkomen.
  11. Stoom in 15 à 20 min gaar op 100°C.
  12. Werk af met een el lemoncurd, wat grof gehakte pistaches en een blaadje salie.

Recepten ontwikkeld door Spar