In de verfijnde Libanese keuken staan groenten en kruiden voorop. Van heerlijke hummus bij het aperitief tot een traditionele Shakshuka als hoofdgerecht: gerechten om duimen en vingers bij af te likken.
Couscous
4 personen - 30 minuten
Ingrediënten
- 300 g couscous
- 600 g sappige tomaten
- 2 grote uien
- 8 el olijfolie
- 10 muntblaadjes
- 4 el citroensap
- 2 el Ducros Petersele
- 1 paprika
- Ducros Cayennepeper
- Ducros Himalaya Roze Zout
- 1 courgette
Bereidingswijze
- Schil en hak de uien fijn, was de tomaten en snijd ze in kleine stukjes.
- Meng de uien, tomaten en couscous (zonder te koken), voeg de olijfolie, citroen, peterselie, peper, 1/2 glas water, gesneden munt en zout toe.
- Laat ongeveer 4 uur afkoelen totdat de couscous goed geweld is.
- Snij de courgette en paprika in blokjes, leg ze op een bakplaat met bakpapieren gaar ze ongeveer 20 minuten in de oven op 200 graden
- Voeg de courgette en paprika op het eind toe en roer de couscous nog even goed door.
Recept van Ducros
Trio van hummus
4 personen - 50 minuten
Ingrediënten
- 200 g gedroogde kikkererwten
- 1 à 2 el Lima Tahin Natuur
- 2 teentjes knoflook
- Sap van 1 citroen
- 3 el water
- 3 el olijfolie
- ½ à 1 kl komijnzaad
- 1 mespunt cayennepeper
- 1 avocado
- 2 limoenen
- chilipoeder
- 1 plantje koriander
- Garnituur: scheutje olijfolie
Bereidingswijze
- Week de kikkererwten in drie keer zoveel water gedurende 12 uur. Bereid ze volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat uitlekken en afkoelen.
- Pel de knoflook en snipper fijn.
- Pureer de kikkererwten in de keukenmachine samen met de tahin, het knoflook, het citroensap, het water, de olijfolie, het komijnzaad, de cayennepeper, zout en peper. De puree moet makkelijk smeerbaar zijn. Voeg wat water toe indien de consistentie te dik is. Breng indien nodig verder op smaak.
- Verdeel de puree over drie kommen: behoud één deel in deze vorm.
- Voeg aan het andere deel koriander of avocado toe (zie varianten hieronder).
- Zet koel.
Variant 2: hummus van avocado
- Prak met een vork 1 gepelde en ontpitte avocado.
- Meng met het sap van de limoen, 1 el hummus en kruid met 1 mespunt chilipoeder en peper en zout.
- Garneer met de geraspte schil van ½ limoen.
Variant 3: hummus met koriander
- Meng het derde deel van de hummus natuur met het sap van 1 limoen en de geraspte schil van ½ limoen.
- Meng een half bosje fijngesnipperde koriander erdoor.
- Garneer met enkele takjes koriander.
Recept van Lima
Aardappel-linzensoep met feta
4 personen - 25 minuten
Ingrediënten
- 300 g rode kool
- 150 g worteltjes
- 2 lente-uien
- 10 g verse gemberwortel
- 200 g ramen mie
- 3 el plantaardige olie
- 100 g verse taugé
- 2 kl sojasaus
- 1 bouillonblokje Original Kip
- 0.5 el geroosterd sesamzaad
- 2 el fijngesneden korianderblaadjes
Bereidingswijze
- Snij de rode kool in dunne reepjes.
- Schil de worteltjes en snij ze in plakjes.
- Maak de lente-uien schoon en snij ze in ringetjes.
- Schil de gemberwortel en hak of rasp fijn.
- Kook de ramen mie volgens de bereidingswijze op de verpakking.
- Verhit olijfolie in een wok of pan en bak de rode kool en de worteltjes al omscheppend ± 5 minuten.
- Voeg de lente-ui, de gemberwortel, de taugé en de sojasaus toe en bak nog ± 3 minuten.
- Schep de ramen mie en 100 ml water erdoor.
- Verkruimel het bouillonblokje en voeg het toe.
- Warm alles op half hoog vuur nog 2 minuten door.
- Garneer de noedels met rode kool met het sesamzaad en de koriander.
Recept van Lacroix
Shakshuka met gehaktballetjes
2 personen - 40 minuten
Ingrediënten
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 aubergine
- 3 eieren
- 2 el gerookte paprikapoeder
- Snuifje kaneel
- 1 kl komijn
- 800 ml tomatenblokjes
- 400 ml runderfond Lacroix
- 1 plantje verse koriander
Bereiding gehaktballetjes
- 500 g gehakt
- 1 sjalot
- 1 ei
- De overige ¼ steeltjes van koriander
- ¼ kl kaneel
- ½ kl komijn
- ½ kl gerookte paprikapoeder
Bereidingswijze
- Neem een lage pan die ook in de oven kan en stoof de ui samen met knoflook,
gerookte paprikapoeder, kaneel en komijn gedurende 3 minuten. - Voeg de aubergineblokjes toe en stoof 5 minuten.
- Giet vervolgens de tomatenblokjes en runderfond bij de aubergineblokjes. Kruid met
peper en zout en laat gedurende 20 minuten zachtjes pruttelen. - Scheid de steeltjes koriander van de blaadjes. Hak de steeltjes van de koriander fijn
en voeg ¾ van de takjes toe aan de tomatensaus. Bewaar de rest voor straks. - Verwarm de oven intussen op 200 graden.
- Meng alle ingrediënten voor de gehaktballetjes onder elkaar en vorm mini
gehaktballetjes. - Bak de balletjes langs alle kanten bruin en haal uit de pan.
- Meng de gehaktballetjes onder de tomatensaus en haal van het vuur.
- Maak met een lepel 3 holtes in de saus. Breek in elke holte een ei.
- Zet de pan in de oven tot de eieren stollen. Dit duurt ongeveer 8 minuten.
- Werk de Shakshuka af met de korianderblaadjes en geroosterd brood.
Recept van Lacroix
Gevulde puntpaprika met couscous en ham
4 personen - 35 minuten
Ingrediënten
- 4 sneetjes Herta Superieur Ham Dikke Sneden
- Groentebouillon
- 4 puntpaprika’s
- 150 g couscous
- 1 courgette
- 1 teentje knoflook
- 1 ajuin
- 100 g rozijnen
- 200 g kersttomaten
- 50 g Feta kaas
- 150 g spinazie
- Munt
- Ras-el-Hanout kruiden
Voor de dressing
- Paprikapoeder
- Sap van ½ limoen
- 100 ml yoghurt
- Olijfolie
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Was de paprika’s en snij in de lengte in twee.
- Verwijder de zaadlijsten en plaats in een ovenschaal.
- Besprenkel met olijfolie en zet in de oven gedurende 15 minuten.
- Hak de ajuin en knoflook fijn. Snij de courgette in kleine blokjes.
- Stoof de ajuin en knoflook glazig in een pan.
- Voeg de spinazie toe en laat slinken.
- Strooi er de Ras-el-Hanout kruiden en de rozijnen over.
- Blus met de bouillon en voeg de couscous toe.
- Roer even om, haal dan van het vuur en laat afgedekt opwellen.
- Meng de feta kaas, de munt en de ham in blokjes gesneden onder de couscous
- Haal de paprika’s uit de oven en vul die op met het couscous mengsel.
- Leg de trostomaatjes naast de paprika’s in de ovenschaal.
- Kruid het geheel met peper en zout. Plaats opnieuw in de oven gedurende 10 minuten.
- Maak ondertussen de dressing: meng in een kommetje de yoghurt samen met het paprikapoeder, limoensap, olijfolie en kruid met peper en zout.
- Haal de paprika’s uit de oven en serveer met de dressing.
Recept van Herta
Ontdek de wereldkeuken via onze kookworkshops
Lees ook:
- De wereld op je bord: Thaïse keuken
- De wereld op je bord: Italiaanse keuken
- De wereld op je bord: Mexicaanse keuken