Al gehoord en vooral geproefd van ‘Kanelbullar’? Onze chef Michaela legt uit hoe je deze Zweedse kaneelbroodjes maakt.
- 13 g gedroogde gist
- 250 ml volle melk verwarmd tot 36°C
- 400500 g witte tarwebloem
- 2.5 kl gemalen kardemon
- 80 g gesmolten boter
- 120 g kristalsuiker
- 1 kl zout
- 1 ei
- 80 g boter op kamertemperatuur
- 1 el bloem
- 1 el gemalen kaneel
- 0.5 kl vanillesuiker
- 2 el parelsuiker
Ingrediënten
- Warm de melk op tot 36°, giet in een kom en roer er de gist door. Dek af met plastiekfolie en laat 15’ rusten tot er belletjes verschijnen.
- Laat de boter smelten.
- Giet in de mengkom van de keukenmachine met deeghaak. Mix er de afgekoelde gesmolten boter door. Laat 2’ draaien en voeg dan de suiker toe.
- Meng in een andere kom 400 g bloem met de kardemon en het zout.
- Voeg het bloemmengsel beetje bij beetje toe aan het melkmengsel.
- Klop het ei los en voeg de helft bij het mengsel. Laat 5’ verder kneden. Voeg indien nodig meer bloem toe. Het mengsel moet een beetje kleverig zijn. Te veel bloem geeft droge koeken.
- Dek af met plastiekfolie en laat 30’ rijzen. Leg het gerezen deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed, voeg in dit stadium meer bloem toe als dit nodig is.
- Rol het deeg uit tot een rechthoek van 50 op 20 centimeter.
- Meng de boter, specerijen, bloem en suikers tot een pasta.
- Bestrijk (met een mes) hiermee het deeg.
- Leg het deeg met de langste zijde verticaal voor je en vouw de onderste helft tot de helft.
- Vouw de bovenste flap erover en bestrooi met bloem en bewerk nogmaals met de deegrol tot het plat is en in elkaar kleeft.
- Leg de lap horizontaal voor je op het werkblad en snij het met een pizzasnijder in 16 repen.
- Neem 1 reep deeg en draai tot een twister. Draai de twister tot een knot en steek beide uiteinden onder het deeg zodat ze niet omhoog springen tijdens het bakken.
- Schik de knotten op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Bestrijk oppervlakkig met losgeklopt ei en bestrooi met parelsuiker.
- Bak goudbruin en gaar in 10 à 12’.
- Dek de koeken enkele minuten af met een vochtige doek dit voorkomt dat ze droog worden.