Met seizoensgroenten kan je eindeloos creatief aan de slag gaan én ze laten zich perfect combineren. Wij zetten vier frisse recepten voor jou in de kijker. Smakelijk!
Recepten
Griekse ovenschotel met vis, tomaat en munt
Ingrediënten
- 4 filet schelvisfilets (diepvries)
- 250 g jonge spinazie
- 4 tomaten
- 1 citroen
- 5 takjes munt (vers)
- 600 g aardappelen
- 2 uien
- 400 g Griekse pasta (risoni)
- 4 el olijfolie
- zwarte peper
- zout
Bereiding
- Voorbereiding:
- Laat de schelvis volledig ontdooien en dep goed droog.
- Snij de (ongeschilde) aardappelen in grove schijven.
- Snij de uien in dunne ringen.
- Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Verhit 2 eetl. olijfolie in een grote pan en stoof de uien en de aardappelen 12 à 15 min. Kruid met zwarte peper en zout.
- Snij ondertussen de tomaten in schijfjes van 1 cm dik.
- Verdeel de aardappelen en de uien over een ovenschaal en leg er de tomatenschijfjes op. Leg daar de visfilets op. Zet 20 à 25 min. in de voorverwarmde oven tot de vis gaar is.
- Kook intussen de Griekse pasta gaar in lichtgezouten water (kooktijd: zie verpakking). Giet af.
- Trek de blaadjes van de takjes munt en snipper grof.
- Hak de spinazie grof.
- Rasp de schil van de citroen (niet het wit) en pers hem.
- Giet de Griekse pasta af en meng er meteen de spinazie, de citroenzeste, het citroensap en 2 eetl. olijfolie onder. Kruid met zwarte peper en zout.
- Afwerking:
- Haal de schotel uit de oven en bestrooi met de muntblaadjes. Serveer met de pasta.
Rabarbercrumble met appel
Ingrediënten
- 500 g rabarber vers of diepvries
- 2 appelen
- 1 limoen
- 1 cm gember
- 75 g plantaardig alternatief voor harde vetstof (bv Alpro soya Bakken & Braden)
- 125 g amandelpoeder
- 150 g glutenvrije bloem
- 100 g lichtbruine rietsuiker
- 1 vanillestok
Bereiding
- Voorbereiding:
- (20 min.)
- Spoel de verse rabarber onder koud water en snij in stukken van ± 3 cm.
- Pers de limoen.
- Schil de gember en rasp fijn.
- Snij het vanillestokje in de lengte in 2 en schraap er de zaadjes uit met een scherp mes.
- Snij de ongeschilde appelen in blokjes van ± 2 cm dik.
- Bereiding:
- 1 Verwarm de oven voor op 200 °C.
- 2 Doe de blokjes appel en de stukken rabarber in een grote mengkom en meng er 50 g rietsuiker, de vanillezaadjes, het limoensap en de geraspte gember onder. Schik alles in een ovenschaal.
- 3 Doe de glutenvrije bloem, 50 g rietsuiker, het amandelpoeder en de lactosevrije vetstof in klontjes in een andere mengkom. Kneed met de vingertoppen tot een kruimelige massa.
- 4 Verdeel het kruimelige deeg gelijkmatig over de fruitmengeling. Zet de ovenschaal ± 30 min. in de voorverwarmde oven tot de crumble een goudbruin korstje krijgt.
- Afwerking:
- Serveer warm of lauw met een bolletje lactosevrij vanille-ijs.
Bruschetta met erwtjeshummus, basilicum en gedroogde ham
Ingrediënten
- 100 g erwten (diepvries)
- 1 teentje knoflook
- 1 kl tahini
- 1 bosje basilicum
- 2 el Boni Griekse olijfolie
- 1/2 ciabattabrood
- 80 g Spar gedroogde ham
Bereiding
- Laat de diepvrieserwtjes ontdooien. Hou 8 basilicumblaadjes opzij voor de afwerking.
- Mix de erwtjes met de tahinpasta, basilicum en olijfolie. Kruid met peper en zout.
- Snij de ciabatta in stukjes en toast onder de grill.
- Neem een teentje look en smeer de toastjes hiermee in.
- Besmeer met de erwtjeshummus en schik de stukjes gedroogde ham op de bruschetta’s.
- Werk af met basilicumblaadjes en wat olijfolie.
Quinoaslaatje met spinazie en geitenkaas
Ingrediënten
- 400 g verse spinazie
- 4 gemarineerde halfgedroogde tomaten (Cheritos, versmarkt)
- 150 g verse geitenkaas
- 240 g quinoa
- 3 el vloeibare honing
- 1 rode ui
- 2 el olijfolie
- 1 kl azijn
- zwarte peper
Bereiding
- Voorbereiding:
- (10 min.)
- Spoel de quinoa in een fijne zeef onder koud water.
- Snij de halfgedroogde tomaten in 2.
- Snipper de rode ui fijn.
- Bereiding:
- Kook de quinoa gaar in lichtgezouten water (kooktijd: zie verpakking). Giet af en laat afkoelen.
- Meng intussen de honing met de azijn, de olijfolie en de fijngesnipperde ui. Kruid met peper en zout.
- Meng de quinoa met de spinazieblaadjes en de halfgedroogde tomaten.
- Roer er de honingdressing goed onder en verkruimel er de geitenkaas over.
In samenwerking met onze partners Colruyt Laagste Prijzen, Spar en Bio-Planet.