Met seizoensgroenten kan je eindeloos creatief aan de slag gaan én ze laten zich perfect combineren. Wij zetten drie
gezellige recepten voor jou in de kijker. Smakelijk!
Recepten
Pastinaakkroketjes met tonnato
Ingrediënten
- pastinaak 750 g
- boter 70 g
- ei 1
- vastkokende aardappelen 250 g
- maispaneermeel 100 g
- zeewierenmix 25 g
- geroosterde sesamzaadjes 1 el
- zwarte peper 1 snuifje
- zout 1 snuifje
- citroen 0.5
- bieslook 0.5 plantje
- volle yoghurt 2 el
- makreelfilet natuur 125 g
- kappertjes (bokaal) 1 el
- cameline olie 50 ml
Bereiding
- Bereiding
- Schrob de pastinaak schoon en leg op een bakplaat met bakpapier. Rooster 30 à 45 min. in een voorverwarmde oven op 180 °C.
- Schil intussen de aardappelen en kook ze gaar in lichtgezouten water. Giet af.
- Snij de pastinaak in stukken en prak met de aardappelen tot een gebonden massa. Er mogen nog wat stukjes in zitten. Meng er de boter onder en kruid met peper en zout.
- Doe de zeewierenmix in een vijzel en stamp niet te fijn. Voeg de helft toe aan de pastinaakpuree. Laat afkoelen.
- Doe de bloem in een diep bord. Klop het eiwit los in een ander diep bord. Meng het maïspaneermeel met de rest van het zeewierpoeder. Stamp het sesamzaad fijn in een vijzel en doe bij het paneermeel.
- Rol balletjes van de pastinaakpuree en haal ze eerst door de bloem, dan door het eiwit en ten slotte door het gekruide paneermeel. Bestrooi eventueel met een extra laagje paneermeel.
- Rasp de citroen en pers uit. Hak het bieslook fijn en laat de makreel uitlekken.
- Doe de makreel in een blender met de eetlepel kappertjes (voor 4 personen), de ansjovisfilets, het citroensap en de cameline-olie. Mix tot een gladde tonnato. Schep er de yoghurt onder.
- Frituur de balletjes in voorverwarmde olie op 175 °C en serveer ze met de tonnato. Werk af met het bieslook, de citroenzeste en de rest van de kappertjes.
- Tip
- Serveer deze balletjes als hapje, als voorgerecht of als bijgerecht bij bijvoorbeeld patrijs, parelhoen of een ander stukje wild. Voor een vegetarische versie vervang je de makreel en de ansjovis door zeewiertapenade. Je maakt het gerecht helemaal vegan als je het eiwit vervangt door aquafaba (het vocht uit een blik kikkererwten) en de boter door een plantaardige versie.
Pastinaaksoep met hazelnoot en salieboter
Ingrediënten
- pastinaak 500 g
- knoflook 1 teentje
- witte ui 1
- kippenbouillon 750 ml
- Spar room 100 ml
- Spar hazelnoten 50 g
- salie 0.5 plantje
- gezouten Spar boter 100 g
- Boni olijfolie
Bereiding
- Pel en snipper de ui en look grof.
- Schil de pastinaken en snij in stukjes.
- Verhit een scheut olijfolie in een kookpot en stoof de ui, look en pastinaak aan zonder te kleuren.
- Overgiet met bouillon en breng aan de kook. Laat 15 min garen en pureer. Voeg naar smaak room toe en kruid met peper en zout.
- Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan en hak ze grof.
- Snipper eventuele grote blaadjes salie fijn.
- Smelt de boter en voeg de salie toe. Laat niet kleuren.
- Verdeel de soep over de kommen en werk af met hazelnoten en een lepeltje salieboter.
Pastinaaktoast met rode biet, roomkaas en mierikswortel
Ingrediënten
- pastinaak 100 g
- rode biet schijf 1
- radijzen 2
- radijsscheuten 10 g
- waterkers 0.5 bosje
- grannysmithappel 0.5
- citroensap 2 el
- ei 1
- roomkaas natuur met zeezout 100 g
- amandelpoeder 20 g
- havermoutvlokken 20 g
- mierikswortel met room (bokaal) 1 el
- olijfolie 1 el
- zwarte peper
- zout
Bereiding
- Voorbereiding:
(20 min.) - Schil de pastinaak en rasp fijn.
- Pluk de blaadjes waterkers.
- Snij de radijzen in schijfjes.
- Snij de ongeschilde appel in heel fijne staafjes en besprenkel met 1 eetl. citroensap.
- Klop het ei los met een vork.
- Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Meng de geraspte pastinaak met het amandelpoeder en de havermout. Mix met het ei.
- Verdeel het mengsel over een bakplaat met bakpapier en duw open tot een toast van ± 10 bij 10 cm en 1 cm dik. Zet 25 min. in de voorverwarmde oven. Laat lichtjes afkoelen.
- Kook intussen de ongeschilde rode biet ± 20 min. in zijn geheel in lichtgezouten water. Haal eruit en laat afkoelen.
- Meng 1 eetl. citroensap onder de mierikswortel met room en kruid met zwarte peper.
- Schil de afgekoelde rode biet en snij in blokjes van 1 cm. Meng er de olijfolie onder.
- Snij de toast in 4 vierkantjes van ± 5 bij 5 cm.
- Afwerking:
- Verdeel de roomkaas over de pastinaaktoasts en kruid met zwarte peper. Schik er de blokjes rode biet en de staafjes appel op. Werk af met de blaadjes waterkers, de schijfjes radijs, de radijsscheuten en de mierikswortel met room. Kruid met nog wat zwarte peper.
In samenwerking met onze partners Colruyt Laagste Prijzen, Spar en Bio-Planet.