Op de derde donderdag van juni vieren we Wereld Tapasdag! De perfecte dag om nieuwe recepten te ontdekken samen met vrienden en familie. Mis dit heerlijke feest niet!
Tapas zijn een geweldige manier om te genieten van veel verschillende smaken in één maaltijd. En omdat de tapasporties meestal klein zijn, kun je veel nieuwe dingen proberen zonder dat je in één keer overstelpt wordt met te veel eten.
Mini hamburgers met vegan nuggets
10 stuks - 15 minuten
Ingrediënten
- 1 verpakking Garden Gourmet Vegan Nuggets
- 10 mini hamburgerbroodjes
- 1 rode ui
- 1/2 komkommer
- Enkele kerstomaatjes
- een paar augurken
- Sla naar keuze
- Spinazie
- Saus naar keuze
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor en bak de broodjes volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd
de tomaten, de augurken, de rode ui en de komkommer in plakjes. - Snijd de minibroodjes in de lengte doormidden en besmeer de onderkant met wat mayonaise. Top
ze met een spinazieblad of sla naar keuze. - Bak de nuggets volgens de aanwijzingen op de verpakking en leg ze op de
'burgerbroodjes'. Werk af met een schijfje tomaat, een schijfje komkommer en/of een augurk. Schep er wat van je
favoriete saus op en leg het bovenste van het broodje erop. - Steek er een kleine bamboe- of houten spies in en serveer.
Recept van Garden Gourmet
Ciabatta met sint-jakobsnoot
16 stuks - 30 minuten
Ingrediënten
- 1 ciabatta
- 8 sint-jakobsnoten
- 1 el citroensap
- ½ rode Spaanse chilipeper
- Olijfolie
Bereidingswijze
- Snij het brood in sneetjes en rooster het.
- Snij de chilipeper fijn (met zaadjes voor een beetje pit)
- Meng 2 el olijfolie met het citroensap, kruid met peper en zout.
- Bak de sint Jacobs noten op een hoog vuur kort aan beide zijden in olie.
- Snij ze in plakjes en schik op het brood. Bestrijk met de vinaigrette en bestrooi met chilipeper.
Tapas van braadworst en paprika
2 porties - 15 minuten
Ingrediënten
- 1 verpakking Garden Gourmet Braadworst
- 1 geroosterde paprika (kant en klaar in een potje)
- 1 kl kappertjes
- 2 groene olijven
- ¼ groene paprika
Bereidingswijze
- Bak de braadworsten in een hete pan tot deze aan alle kanten bruin is. Snij de geroosterde paprika in kleine stukjes.
- Snij de olijven in ringen en hak de groene paprika en kappertjes fijn.
- Meng alle ingrediënten en verdeel over twee kleine kommetjes en serveer.
Recept van Garden Gourmet
Ciabatta met bloedworst
16 stuks - 30 minuten
Ingrediënten
- 4 lange rode puntpaprika’s
- 400 g bloedworst
- 1 el rode wijnazijn
- ½ kl gemalen komijn
- 2 ciabatta ’s
- 1 teen look
- ½ bussel bladpeterselie
- Fruitige olijfolie
Bereidingswijze
- Maak een kleine inkeping in de puntpaprika’s en strooi er wat zout in. Schud de paprika’s.
- Verhit een bodem olijfolie in een pan op een matig vuur en bak de paprika’s aan beide zijden tot ze zacht en licht gekleurd zijn.
- Verwijder de steeltjes en zaadjes en snij ze in reepjes, hussel er de azijn en de komijn door en hou warm.
- Snij de bloedworst in plakjes van 1 cm en bak ze in olijfolie op een matig vuur aan beide kanten knapperig.
- Snij de ciabatta ‘s in sneetjes.
- Rooster het brood licht en wrijf zachtjes in met knoflook, besprenkel met olijfolie en leg er de warme paprika’s en hete bloedworst op.
- Bestrooi met fijngehakte peterselie en serveer onmiddellijk.
Kiprolletjes met dadels en roomkaas
10 stuks - 15 minuten
Ingrediënten
- 10 sneden kipfilet
- 200 g roomkaas
- 10 dadels
- 1 el pistachenoten
Bereidingswijze
- Verwijder de pitten uit de dadels en snij het vruchtvlees in kleine stukjes, hou 1 eetlepel dadelsnippers apart en schep de rest doorde roomkaas.
- Schep de roomkaas in een spuitzak en spuit een lijn roomkaas onderaan de plakken kipfilet.
- Rol de kipfilet op, druk wat dadelsnippers op de zijkanten en leg ze op een serveerschaal.
- Werk af met grof gehakte pistachenoten.
Bruchetta met geitenkaas, gerookte sprot en zoete puntpaprika
6 stuks - 20 minuten
Ingrediënten
- 6 sneden ciabatta
- 1 verpakking zachte geitenkaas
- 2 zoetepuntpaprika’s
- 1 teentje knoflook
- olijfolie
- 6 gerookte sprotjes.
Bereidingswijze
- Rooster de paprika’s onder een hete grill tot ze geblakerd zijn en blazen vertonen, stop ze in een afgesloten plastiek zak en laat afkoelen, pel ze en snij het vruchtvlees in reepjes.
- Bestrijk de sneden ciabatta met olijfolie en rooster ze in de oven of broodrooster.
- Wrijf de warme sneden ciabatta in met het doorgesneden teentje knoflook.
- Besmeer sneden ciabatta met geitenkaas, schik er de sprotjes op en werk af met reepjes paprika, breng op smaak met versgemalen zwarte peper en zeezout.
Homemade sangria
6 personen - 30 minuten
Ingrediënten
- 1 fles fruitige rode wijn
- 5 el cognac
- 2 el suiker
- 500 ml spuitwater
- 200 ml sinaasappelsap
- fruit naar keuze
- ijsblokjes
Bereidingswijze
- Doe een handvol ijsblokjes in een schenkkan en giet hierover de wijn en de cognac, roer er de suiker door tot deze oplost en overgiet met spuitwater en sinaasappelsap.
- Snij het fruit in blokjes en voeg toe aan de sangria.
Een oud fabeltje of realiteit
…..oorspronkelijk was de tapa een plakje rauwe ham of chorizo aan een stokje geregen en namens het huis, op het wijnglas gelegd, dat zou nodig geweest zijn om de vliegen uit de wijn te houden. Het Spaanse werkwoord ‘tapar’ betekent letterlijk bedekken.
Omdat het vlees gezouten was maakte het dorstig en de cafébaas zag in de tapa een welkome manier om zijn wijnomzet te verhogen.