“In ons gezin heerst er rond de start van een nieuw schooljaar weinig stress”, zegt Joke onze lesgeefster van gezonde kookworkshops én (plus)mama van zes kids. Haar geheim? “We hebben een flexibele routine en maken ook genoeg tijd vrij om thuis bewust aanwezig te zijn.”
Op welke manier doen jullie dat zoal?
“Een belangrijke vaste gewoonte is dat mijn partner en ik op 1 september altijd verlof nemen. Dat is natuurlijk niet voor iedereen mogelijk, maar als het lukt is het mijn ultieme tip om rustig weer op te starten. De kinderen vinden het fijn dat we er die eerste dag echt voor hen zijn en als iedereen op school is, genieten wij als ouders ook van wat qualitytime met twee.”
Hoe verloopt de ochtendroutine op een doordeweekse dag?
“Ik sta 30 minuten voor de rest op en begin elke dag met een moment helemaal voor mezelf. Uitgebreid douchen, wat lezen, even in de tuin zitten … Dat kan van alles zijn. Pas daarna vlieg ik er 100 % in. Dat eerste moment nemen, voor de wereld van start gaat, creëert enorm veel rust voor mij. En ik heb het nodig om ook rust en organisatie aan de anderen te kunnen bieden.”
Lukt het om met zes kinderen alles vlot te organiseren?
“Wij houden niet van een vaste opgelegde structuur, maar eerder van flexibele afspraken die we samen overleggen. ’s Morgens bijvoorbeeld, worden de kinderen op hun eigen ritme wakker en wie wat later opstaat, helpen we wat vlugger vooruit. Twee zonen die moeilijk kunnen ontbijten, nemen gewoon een extra gezonde snack mee voor de eerste pauze op school.
Ik vind het belangrijk dat er geen stress ontstaat rond eten als een race tegen de klok. Wel hebben we de afspraak dat we 1 moment per dag als gezin samen spenderen rond een maaltijd. En meestal is dat ’s avonds.”
“Mijn routine is op tijd gaan slapen en vroeg opstaan. Pas als ik ’s morgens eerst een half uur tijd voor mezelf heb genomen, kan ik er 100 % zijn voor de kinderen.”
- Joke, lesgever kookworkshops én (plus)mama van zes
Dat brengt mij naadloos bij elke dag koken voor jullie bende?
“Ik sta erop om verantwoord en lokaal te eten en elke dag vers te koken. En daarbij kies ik als kok soms ook voor snel en easy. We hebben geen vast weekmenu, maar wel enkele dagen waarop we altijd hetzelfde eten. Dat zijn frietjes op vrijdag en onze homemade spaghetti bolognese op maandag. Die klassieker kunnen intussen ook alle kinderen al op tafel toveren.
Voor de rest hebben we geen planning en maken we lekkere gerechten met de ingrediënten die we standaard in huis hebben: pasta, rijst, peulvruchten … en een koelkast vol groenten uit onze biotuin. We eten heel gevarieerd met max. 1 à 2 keer vlees per week.”
Heb je tips om ook de lunchboxen voor school evenwichtig te maken?
“Al onze kinderen hebben een handige food jar, die voedsel nog enkele uren warm houdt. Bijna dagelijks nemen ze dus leftovers mee, zoals verse soep, groenteschotels of pasta.
Ook brooddozen met compartimenten nodigen uit tot veel variatie. Bij boterhammen met beleg hoort altijd nog iets bij. Tomaatjes, komkommer, stukjes worst of wortelen in frietjes gesneden. Onze kids stellen ’s ochtends graag hun eigen slaatje samen met wat ze lekker vinden.”