Koen Naert is 8 jaar profatleet. Daarvoor combineerde hij zijn passie voor lopen met werk, gezin én studeren. Ook jij kan met een gezonde aanpak je sportdoelen bereiken. Ontdek de ‘gouden’ tips uit LifeTalks.
Wie het loopschoentje past
First things first: goed materiaal is belangrijk om je als loper goed in je vel te voelen. Met schoenen die je op het lijf geschreven zijn en een comfortabele outfit, kan je op elk moment zo de deur uit. Een speciaalzaak laten bepalen wat voor jou de ideale loopschoen is, is geen overbodige luxe. En wat met sporthorloges? Die zijn handig, maar staar je niet blind op cijfers, raadt Koen aan. Zelfs als topsporter hanteert hij vaak het ‘run free’-principe: zoveel mogelijk op het gevoel en voor het plezier lopen.
Trager trainen om sneller te lopen
Niet logisch, denk je? Toch wel! Het is een fabeltje dat je elke training moet afzien om meer resultaat te boeken. Een goede basisconditie opbouwen is het belangrijkste. Blijf genoeg trage duurlopen inplannen, waarbij je nog vlot kan praten. Wil je na afloop meteen je bed inkruipen? Dan lag je tempo te hoog! Eens je jouw ritme gevonden hebt, kan je ook tempo- of intervallen lopen. Op internet vind je genoeg trainingsschema’s als leidraad voor elke afstand. Je bent in vorm, dus iedereen mag het weten? Let toch wat op met apps zoals Strava. Ze werken zeker stimulerend, maar kunnen ook een valkuil zijn om je eigen grenzen niet te respecteren.
5 tips om lopen te combineren met een druk leven
1. Bepaal vaste momenten om te trainen en hou je daaraan
Een loopje als deel van je ochtendroutine na het droppen van de kids? Vaste dagen inplannen met loopbuddy’s? Of je inschrijven in een loopclub? Zoek uit wat voor jou werkt om geen enkele training te skippen.
2. Loop (af en toe) tijdens je middagpauze
Voor wie het kan en mag: lopen als pauze tijdens het werk is fantastisch en de ideale manier om een frisse neus te halen. Nog een voordeel: als je ’s avonds naar huis gaat, heb jij je training al gehad en kan je er zijn voor je gezin.
3. Stel je loop- en werkschema op elkaar af
Werk je in shiften? Is de ene periode drukker dan de andere? Leg je loop- en werkagenda’s regelmatig naast elkaar en zoek uit welke balans jij nodig hebt.
4. Sta mentaal sterker door meditatie
Wist je dat meditatie of mindfulness ook nuttig kan zijn voor sporters? Koen Naert slaat het geen dag over. Het reduceert stress, je staat mentaal sterker en je leert bewust beter luisteren naar je lichaam.
5. Eet en drink voldoende en gezond
Hoe druk je dag ook is, blijf aandacht schenken aan genoeg water drinken en gezonde voeding. Een zware training gepland? Stapel eerst koolhydraten (pasta, rijst, brood …) op. Na de inspanning mogen eiwitten (yoghurt, kaas, (choco)melk …) niet ontbreken en stop zeker ook een isotone sportdrank in je tas om het verlies aan elektrolyten tijdens het zweten te compenseren.
Rust als ‘gouden’ raad
Waar Koen op stage in Kenia af en toe 250 km(!) per week op de loopteller ziet staan, lukt dat hem thuis niet. Enige reden? Thuis neemt hij minder rust. Voldoende rustmomenten inbouwen is minstens even belangrijk voor sterke resultaten als trouw je trainingen afwerken. Slaap liefst 8 uur per nacht, doe overdag een korte powernap of mediteer en ga zeker níet lopen als je ziek of te vermoeid bent.
Wie is Koen Naert?
- Europees Kampioen Marathon Berlijn 2018.
- 10e plaats op de Olympische Marathon in Tokio 2021.
- Persoonlijk record op de marathon: 2:06:56.
Boeiende sprekers. Herkenbare verhalen. Verrijkende tips.
Over sommige kleine en grote dingen in het leven raak je nooit uitgepraat en kan je altijd bijleren. In onze LifeTalks webinars nemen boeiende sprekers je mee in hun expertise of vertellen hoe ze zelf uitdagingen hebben aangepakt. Gebaseerd op hun eigen verhaal!