Hoe ontwikkel je de smaak van je baby?

Vanaf de geboorte moet je baby alles ontdekken. Ook nieuwe smaken dus. Je kind heeft in het begin een beperkt smakenpalet en het is belangrijk om dat te ontwikkelen. Hoe maak je van je kleine smulpaap een echte fijnproever? Smaak ontwikkelen is een levenslang proces en het begint al tijdens de zwangerschap!

Van alles proeven in de buik van mama

Vanaf de vijfde maand van de zwangerschap ontdekt je baby verschillende smaken afhankelijk van wat je eet. Je voeding beïnvloedt de smaak van het vruchtwater. En volgens een onderzoek is het zo dat hoe zoeter het vruchtwater is, hoe meer de baby slikt. Dat verklaart de voorkeur voor alles wat zoet is vanaf de geboorte…

Smaken gaandeweg ontdekken

Wat je baby al dan niet graag eet, wordt gaandeweg duidelijker wanneer je kind leert eten. Als je je baby borstvoeding geeft, zal de smaak van je melk veranderen afhankelijk van wat jij eet. En wanneer de voeding diverser wordt, start de “echte" leercurve van je kleine omnivoor. Rond de vijf of zes maanden kan je geleidelijk aan variëren in voeding volgens wat je baby kan eten. Prikkel alle zintuigen en wissel af in de vier basissmaken:

  • de vier basissmaken: zout, zoet, bitter en zuur
  • thermische prikkels: warm, lauw, koud
  • tactiele prikkels: zacht, knapperig, krokant, schuimend, smeltend …
  • visuele prikkels: voedsel in verschillende kleuren en vormen

Angst voor het onbekende

Als omnivoor moeten we van alles eten om alle nodige voedingsstoffen op te nemen. En net als volwassenen staan baby’s voortdurend voor de keuze om nieuwe voeding te ontdekken of te weigeren wat ze niet kennen. Daarom is het best mogelijk dat rond de leeftijd van 2 jaar je kind systematisch alle nieuwe voeding weigert uit angst voor het onbekende. Het is dan ook belangrijk om niet meer dan één nieuw soort voedsel te geven per keer. Lust je baby het niet? Aarzel niet om het later nog eens te proberen. Kortom: geduld loont!

Tip: Hoe meer nieuwe voeding je aanbiedt voordat je baby twee is, hoe groter de kans dat hij of zij ze aanvaardt tijdens en na deze fase van "voedselneofobie”.

Een moeilijke eter?

Houdt je kind de lippen stevig op elkaar als hij of zij de eerste lepel ziet aankomen? Hier zijn enkele tips om te voorkomen dat eten een gevecht wordt:

  • Hou je aan dezelfde etenstijden om een gezonde routine te behouden.
  • Eet indien mogelijk met het volledige gezin en geef je kind de tijd om te eten.
  • Bied kleine porties aan en introduceer geleidelijk aan nieuwe smaken (één nieuw soort voedsel per keer).
  • Maak de maaltijd leuk: probeer je kind te betrekken bij de bereiding en gebruik kleuren en vormen die je kind leuk vindt.
  • Maak af en toe hapklare gerechtjes om met de handen te eten klaar en moedig ze aan om zelf bij te nemen. Je kan later wel opruimen ;-).
  • Wees positief en feliciteer je kind als het goed eet. Straf niet als je kind niet goed eet.

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met onze partner Nestlé baby.