Leo Bormans over gelukkig zijn en het 'pinguinmoment'

‘Mijn geluksgevoel?’ vroeg de journalist. ‘Het Pinguinmoment’, zei ik.
Dat mocht ik even uitleggen.

Leo Bormans, schrijver van het boek "Geluk. The New World Book of Happiness
C:\Users\Gebruiker\Pictures\pinguin A.jpg

Voor het eerst mocht ik mijn kleinzoon (4) ophalen in zijn school. Sta je daar voor die grote, onbekende schoolpoort in de stad. Samen met honderd andere ouders en grootouders die je van haar noch pluim kent. De bel gaat. De poort opent. De instructies waren duidelijk. Ik moet in het zogeheten pinguinklasje zijn. Ik volg de pijlen en laat de zebra’s en de eendjes links liggen. Het is wat zoeken. En dan gebeurt het.

Voor ons: een wirwar van 25 uitgelaten kleuters. Naast mij even veel hoeders. In één seconde kruisen onze blikken. Hij lacht. Hij pakt zijn spullen bij elkaar. En hij komt naar mij toe. Niets anders telt nu nog. Niet voor hem en niet voor mij. Onvoorwaardelijk vertrouwen. Ik heb het me al vaak afgevraagd hoe die krioelende grote en kleine pinguins elkaar op zo’n uitgestrekte ijsschots vinden. Ik weet het niet en ik begrijp het niet. Maar één ding weet ik zeker: zo’n ‘pinguinmoment’ is het uiterste geluk. Het duurt maar 1 seconde en ik gun het iedereen van harte. 

Zo'n 'pinguinmoment' is het uiterste geluk. Het duurt maar 1 seconde en ik gun het iedereen van harte. 

Ik heb het Prof. Barbara Fredrickson (USA) al vaker wetenschappelijk horen uitleggen. Zij heeft zo’n ervaringen in laboratoria onderzocht en ontdekte wat er in onze hersenen gebeurt bij dergelijke ‘micromomenten van positiviteit’. Die fijne, kortstondige ogenblikken van intense vreugde, dankbaarheid en plezier. Ze hebben een ongelooflijk effect op twee domeinen: horizontaal en verticaal.

Ze ‘verbreden’ onze blik: we zien onze verbondenheid met anderen, maken creatieve verbindingen en zien alles helderder. En ze ‘versterken’ ons: we veranderen, groeien en worden betere versies van onszelf. Hoe meer, hoe beter. Met de ratio 3:1 verandert je leven fundamenteel in positieve zin. De voordelen ontstaan namelijk pas als je drie keer zoveel dergelijke kleine positieve emoties ervaart dan negatieve. Het goede nieuws: je kan die kleine dingen opzoeken, voeden en creëren. Vaak ook ondanks alles, in moeilijke omstandigheden. En het gevoel is wederkerig. Geluk is relationeel. 

Leo Bormans

Voor het nieuwe boek ‘Geluk. The New World Book of Happiness’ heb ik aan 100 toponderzoekers zoals Barbara Fredrickson gevraagd of ze het mij in 1 zin kunnen uitleggen: ‘De essentie van geluk’. Zo’n helder inzicht als het Pinguinmoment bijvoorbeeld. Dat hebben ze gedaan. Nieuwe Tijden vragen om Nieuwe Woorden. Het resultaat is een verrassend veelzijdige en actuele caleidoscoop van geluk.  En het heeft mijn blik op mens en wereld drastisch veranderd. Er is hoop voor iedereen. En die inzichten wil ik graag met iedereen delen. Geluk zit in het delen van geluk. 

Maar nu is er even maar één ding dat telt. Ik kan niet wachten. Straks mag ik die kleine pinguin weer gaan halen op school. Hij weet niet hoe gelukkig hij mij maakt. En ik hem.

www.theworldbookofhappiness.com

In samenwerking met Lannoo.