Wegwijs in de digitale wereld van je kids

Leiden media en schermgebruik ook vaak tot discussies bij je thuis? Onze expert Wouter inspireert iedereen die zich een dinosaurus voelt in de digitale leefwereld van jongeren.

Dialoog is de basis

“Het is normaal dat je als ouder bezorgd bent, want er zijn wel degelijk nadelen verbonden aan overmatig en onbedachtzaam schermgebruik”, zegt Wouter. “Maar we zijn ervan overtuigd dat we je op een andere manier naar de digitale wereld kunnen laten kijken, zodat die schermpjes niet tot ruzies leiden, maar het startpunt vormen van constructieve gesprekken.”

Wees nieuwsgierig

Wouter pleit voor een positieve aanpak: “Je kinderen zijn zelf de belangrijkste bron van informatie. Wees nieuwsgierig zonder te snel te oordelen. Stel vragen, speel af en toe eens een game mee en kijk mee naar hun favoriete vlogs. Het is alleen door deel te nemen aan hun schermbelevenissen dat je zal ontdekken wat je kind zo aantrekkelijk vindt aan TikTok, YouTube en gamen.”

Een goed evenwicht

In combinatie met andere activiteiten is schermtijd perfect te verantwoorden. “Wij schuiven graag de 20/20/2-regel naar voor. Zorg ervoor dat je kind na 20 min. schermtijd zijn ogen 20 seconden laat rusten. Daarnaast stimuleer je je kind ook best om dagelijks 2 uur buiten te spelen.”

5 gouden tips

1. Afspraken – Je maakt afspraken over schermtijd best samen. Als jullie het er als gezin over eens zijn, is de kans het grootst dat iedereen er zich aan zal houden.

2. Smartphonecontract - Op de website van Digisaurus vind je een voorbeeld van zo’n contract, met daarin heel wat afspraken die je als gezin kan gebruiken. Je kan op de website van Medianest ook het screentje-dealtje-afsprakenspel spelen. Dat zet aan om over bepaalde afspraken na te denken.

3. Controle-apps – Hoe houd je iedereen aan de afspraken? Controle-apps kunnen een handig hulpmiddel zijn om de afspraken een tijdje te monitoren, maar weet dat ze het gesprek met je kind niet vervangen.

4. Leeftijdsrichtlijn - Je moet officieel dertien zijn om een account te hebben op sociale media. Bij apps en spelletjes staat een Pegicode, dat is een leeftijdsrichtlijn. Weet je meteen ook waarop je moet letten wanneer zoon- of dochterlief een nieuw spel wil kopen.

5. Apps en tools – Meer fijne apps en creatieve tools vind je op de website van cinekid.nl.

Is jouw kind in de ban van gamen?