Sarah’s tips voor sensorisch spel met de kids

“Bij mijn dochter Fien ging spelen niet vanzelf. Een bal of blokjes boeiden haar niet zo. Ze wilde liever meedoen met mij in de keuken: dus liet ik haar eigen ‘deegjes’ maken, waarbij ze vanalles mocht scheppen, mengen en kneden. Ook speelde ze graag met water. Ik kwam er gaandeweg achter dat Fiens manier van spelen een naam had, ‘sensorisch spel’. Nu Fien 8 is, komt er meer rollenspel en fantasie bij dit spel kijken. Mijn zoontje Thomas van 3 is ook fan: we mengen bijvoorbeeld magisch kleurpoeder in water of maken een voelbak met rijst en wat speelgoedjes erin. Spelen kan zo simpel én rijk zijn tegelijkertijd.”

Magisch kleurpoeder

Op haar Instagram @raisingsprouts.be post Sarah vaak foto’s en filmpjes van hun speelavonturen. “Daar kwam erg veel reactie op van andere ouders. Hoe deed ik dat, zo’n voelbak maken? Waar haalde ik dat kinetisch zand of magisch kleurpoeder vandaan? De belangstelling voor sensorisch spel groeit snel, dat voel ik aan alle reacties. En dat komt niet alleen omdat een foto van rijst in alle kleuren van de regenboog mooi oogt op Instagram.”

‘Sensorisch spelen is simpel én rijk tegelijkertijd’

Ontstressen

Ouders van deze tijd gaan op zoek naar verbinding in het spel met hun kind. “Sensorisch spel leent zich daar erg goed toe”, weet Sarah uit ervaring. “Het is een vorm van spel waarbij niet alleen je kind, maar ook jij heerlijk tot rust komt. Samen met Fien met mijn handen in de rijst zitten, het ritselende geluid als je de rijst in het andere bakje giet … Dat werkt voor mij ook heerlijk ontstressend. Ik werkte als sociaal verpleegkundige ook met mensen met een beperking. Voor hen kan sensorisch spel ook een grote meerwaarde hebben.”

Geklieder

Is er ook geen nadeel aan sensorisch spel? Namelijk al het opruimwerk achteraf? “Tja, die rijstkorrels komen ook wel eens naast de voelbak terecht. En er komt wel wat geklieder bij kijken. Daarom maken een schepje en borstel ook deel uit van het sensorisch spelmateriaal bij ons thuis. Samen met de kinderen opruimen hoort voor mij bij het afsluiten van het spelmoment.”

Flesje rijst

Wie houdt van een huis dat helemaal spic-en-span is, kan ook zijn gading vinden in het sensorisch spelaanbod. “Zo kan je een baby of peuter ook gesloten plastic flesjes geven, gevuld met rijst, kikkererwten, pasta, suiker …. Het kindje kan ermee schudden, de flesjes op z’n kop houden, laten vallen … Ook het bad is een dankbare plek voor sensorisch spel met weinig opruimwerk. Nadat er gespeeld is met gekleurd scheerschuim hoef je enkel even na te spoelen.”

Maanzand maken

Sarah kreeg zoveel vraag naar sensorisch spel en de materialen ervoor, dat ze haar webshop voor wasbare luiers omtoverde tot een webshop voor sensorisch spelmateriaal, www.raisingsprouts.be. “Mijn kinderen zijn nu toch uit de luiers, dus waarom niet. Divers spelmateriaal aankopen kan leuk zijn, maar is geen must. Als alternatief voor kinetisch zand kan je zelf maanzand maken met olie en bloem. Sensorisch spel is toegankelijk en budgettair haalbaar voor iedereen, dat vind ik er ook heel fijn aan.”