Weet jij hoeveel uur je gemiddeld slaapt? En is dat wel voldoende? Neuroloog Steven Laureys deelde in LifeTalks wat slapen met ons brein doet en hoe je zelf kan werken aan een goede nachtrust.
Beter slapen, beter leven
Slaap is letterlijk van levensbelang. “Geen enkele cel in je lichaam blijft gespaard als je onvoldoende slaapt”, zegt Steven. “In bed groeien we, we worden sterker, ons geheugen en creativiteit krijgen een boost, we verbranden vet en onze weerstand tegen ziekte neemt toe. Er worden ook afvalstoffen opgeruimd en we gaan de effecten van veroudering te lijf”. Kortom, zowat alles gaat beter als we aandacht schenken aan gezonde slaapgewoontes.
5 tips om slapeloosheid aan te pakken
1. Hou vast aan 8 uur slaap per nacht
En dat geldt ook voor ouderen. Slaap je slecht als 50-plusser? Zoek dan naar de oorzaken (bv. menopauze, blaas- of gewrichtsproblemen …) en wat je eraan kan doen om beter te slapen.
2. Ga slapen (ruim) voor middernacht
Slaap is een aaneenschakeling van verschillende fases. Voor middernacht is er meer diepe slaap, terwijl we het tweede deel van de nacht vooral dromen. Ga dus liefst op tijd naar bed om ook de diepe slaapfases te doorlopen, die heel belangrijk zijn voor je herstel.
3. Neem een warm bad voor je naar bed gaat
Je lichaam warmt op in bad, koelt daarna af en die daling van de lichaamstemperatuur helpt je om in slaap te vallen.
4. Hou een regelmatig slaapritme aan
Kruip elke dag op hetzelfde tijdstip onder de wol en sta op hetzelfde uur op. De gedachte dat je slaap wel kan inhalen door in het weekend of de vakantie extra lang uit te slapen is een fabeltje!
5. Schrijf piekergedachten van je af
Vermijd om in bed je dag te overlopen of te piekeren. Blijft dat stemmetje in je hoofd toch malen? Schrijf de vragen die rijzen op in een notitieboekje en bewaar ze voor de ochtend.
Maak van slaap je beste vriend
Dé boodschap van Steven? Slaap is geen tijdverlies maar ons krachtigste geheime wapen. Schenk er voldoende aandacht aan, en het helpt je bij alles wat je bent en doet. Gelukkig kan je zelf heel veel dingen doen om meer en beter te slapen. Het is een heel actief en dynamisch proces. Zijn je kinderen slechte slapers? Zeg hen dat ze groeien ‘s nachts en ze gaan als vanzelf veel liever naar bed!
- Wereldvermaard Vlaams neuroloog die al meer dan 25 jaar baanbrekend onderzoek doet naar de werking van onze hersenen en slaap.
- Bij het grote publiek bekend door de tv-serie ‘Topdokters’.
- Auteur van 5 boeken, waaronder de internationale bestseller ‘Het no-nonsense slaapboek’ en ‘Het no-nonsense meditatieboek’.
Boeiende sprekers. Herkenbare verhalen. Verrijkende tips.
Over sommige kleine en grote dingen in het leven raak je nooit uitgepraat en kan je altijd bijleren. In onze LifeTalks webinars nemen boeiende sprekers je mee in hun expertise of vertellen hoe ze zelf uitdagingen hebben aangepakt. Gebaseerd op hun eigen verhaal!