Je proefde vast wel al eens tannines in wijn… denk je. Wij vertellen wat ze precies zijn en hoe je ze herkent.
Van nature aanwezig
Tannines zijn chemische verbindingen die je vindt in de schil, pitten en steeltjes van druiven. Ook in de houten vaten waarin de wijn rijpt, komen tannines voor. Doorgaans bevat rode wijn meer tannines dan witte wijn. “Dat is logisch”, zegt Koen, onze lesgever wijndegustaties. “Bij de producie van rode wijn komen de schil en pitjes in contact met het sap. Zo geven ze hun bittere tannines af. En dat proef je.”
Zo herken je tannines
De tannines in een wijn word je gewaar tijdens het proeven. “Je proeft tannines aan de achterkant van je tanden en aan de zijkant van je tong. Het zijn een soort bubbeltjes die je voelt met je tong”, zegt Koen. “Vooral bij jonge rode wijnen zal je die stroeve, wat wrange smaak ervaren. Hoe ouder de wijn, hoe minder tannines.”
Ook de druifsoort verklapt veel. Sommige druivenrassen bevatten veel tannines, zoals Cabernet Franc, Syrah of Nebbiolo. Bekende druivensoorten met minder tannines zijn Pinot Noir, Merlot en Primitivo.
“Rode wijnen bevatten doorgaans dus meer tannines, want bij de productie van rode wijn gisten ook de pitten en schillen van de druiven mee"
Koen, lesgever wijndegustatie
Niet alleen smaak
De bittere tannines bepalen niet alleen de smaak en structuur van de wijn, maar ook het bewaarpotentieel. Door de tannines kan de wijn immers goed rijpen. Laat je tanninerijke wijn even liggen dan komen de subtiele smaken naar boven en verdwijnt de tannine op de achtergrond. Een lange afdronk is ook typisch voor deze wijnen.
Wie is Koen?
- Koen Uyterbroeck is al ruim 20 jaar in de ban van wijn. Dat houdt in: veel lezen over wijn maar vooral nog meer proeven.
- Hij is diplomeerd sommelier en geeft wijnadvies in Colruyt Sint-Truiden.
- Ook de bierwereld kent hij goed. Zijn grote passie is uitzoeken welke lekkere gerechtjes er passen bij zijn lievelingsdrankjes.