Béatrice haalt het beste uit vegan eten

Béatrice, lesgeefster in onze vegan workshops, zweert bij gevarieerde voeding om zich in topvorm te voelen. En daar horen regelmatig ook plantaardige gerechten bij!

Béatrice, hoe raakte je geïnteresseerd in de vegan keuken?

 “Vroeger rookte ik en besteedde ik niet veel aandacht aan wat ik at. Pas toen ik 40 werd, ging er een belletje rinkelen dat ik beter voor mijn lichaam moest zorgen. Ik ben vanaf dan meer beginnen sporten en heb mijn voedingspatroon aangepast.

Ik heb verschillende diëten uitgeprobeerd en ben zelfs een tijdje 100 % veganist geweest. Maar vandaag noem ik mezelf een ‘flexitariër’.  Ik voel me het best in mijn vel als ik evenwichtig eet met zo veel mogelijk variatie.”

Wat bedoel je met ‘flexitariër’?

“Ik eet alles met mate, op het juiste moment en alleen kwaliteitsproducten. Overdrijven is nooit goed. Daarom heb ik een cursus nutritherapie gevolgd waarin ik voedingsadvies kreeg en anders leerde koken met producten of combinaties van ingrediënten die we niet gewoon zijn. Vaak gaan we te lichtzinnig om met gezonde voeding.

Voor je overschakelt op andere eetgewoonten moet je goed geïnformeerd zijn en alle voor- en nadelen tegen elkaar afwegen.”

Wat eet je op een typisch doordeweekse dag?

 “Ik eet volgens de principes van het chrononutrition dieet. Daarbij is het niet zo belangrijk wat je eet, maar wel wanneer je iets eet. Je houdt rekening met het natuurlijke ritme waarop je lichaam bepaalde hormonen en enzymen afscheidt.

Mijn ideale menu? Eiwitten (vis, ei of ham) en een flinke portie groenten ’s morgens en ’s middags om veel energie te hebben. Wist je trouwens dat het 9 uur duurt om dierlijke eiwitten te verteren? Daarom dus liefst een veganistisch vieruurtje om de spijsvertering te bevorderen. Om goed te slapen bereid ik ’s avonds ook een vegan maaltijd: groenten, soep, gezonde vetten, met 2 à 3 eetlepels zetmeelproducten, zoals bij voorkeur halfvolle rijst.”

Waar vind je inspiratie voor recepten?

 “Ik lees veel boeken. En omdat ik ook culinaire fotograaf ben, kijk ik veel rond en ontstaan er spontaan ideeën. Ik probeer gerechten die ik shoot ook aan te passen aan mijn dieet.

Zo heb ik onlangs een vegan versie gemaakt van het recept voor ‘cheese naan’ en ik ontdekte dat edelgist perfect de kaas in een lasagne kan vervangen. Ik hou ook niet van verspilling, dus als ik hummus maak van kikkererwten, gebruik ik het sap als eiwitvervanger in een heerlijke meringue.”

“In een gevarieerd dieet met kwaliteitsproducten kan je makkelijk ook plantaardige voeding integreren.”

Béatrice, lesgeefster workshops voor vegans en flexitariërs

En hoe zit het met de smaak?

"Eten moet vooral plezant en lekker blijven. Zo trakteer ik mezelf op zondag altijd op zelfgemaakte patisserie. En het oog wil ook wat, dus witte suiker hoort er af en toe gewoon bij. Verder moet je veganistische of biologische gerechten zonder toevoegingen inderdaad meer kruiden. Mijn kasten staan vol van specerijen en kruiden die ik gebruik als ik er zin in heb.

Omdat ik in de winter geen fan ben van fruit, gebruik ik liever aroma van citrusvruchten in een vegan chocoladepudding dan dat ik een sinaasappel eet die met pesticiden behandeld is. Er bestaan trouwens heel veel kruiden in aromatische vorm. Zo hoef je niet telkens een plant te kopen, die je daarna toch moet weggooien.”

Wat vinden de deelnemers van de vegan workshops?

"Als ik hen vraag waarom ze voor dat type workshop gekozen hebben, zeggen ze vaak dat ze zich willen openstellen voor andere voedingsgewoonten en eens iets nieuws willen proberen. Trouwens, als iemand tofu door een ei wil vervangen in een recept, dan is dat ook prima!

Ik geef de deelnemers tijdens het koken ook voedingsadvies mee en meestal gaan ze positief verrast weer naar huis.