Sommige langdurige afwezigheden ontstaan omdat medewerkers hun grenzen overschreden hebben. Maar hoe zorg je ervoor dat het jou niet overkomt?
Ontdek waar je grenzen liggen
Als medewerker is het belangrijk om je grenzen aan te geven op de werkvloer. Maar dan moet je wél eerst weten waar die liggen. Dat kan je doen door naar de signalen van je lichaam en je emoties te luisteren. Dat heet embodiment: aanwezig zijn in je lichaam en luisteren naar de signalen die het je stuurt.
Hoe embodiment toepassen
Embodiment betekent dat je de deur voor je lichaam openzet. Wat vertelt je lichaam je? Voel je onrust, angst, spanning of net blijdschap? Zit er een blokkade in je schouders omdat je al te lang neerzit? Dat kan een teken zijn om even recht te staan en een pauze te nemen.
Je grenzen respecteren en duidelijk maken
Weet je waar je grenzen liggen omdat je dagelijks bewust luistert naar de signalen van je lichaam? De volgende stap in het proces is om ze te respecteren én ook te communiceren. Weten dat je een pauze mag nemen, of dat je om 17:00 naar huis mag, is nog maar de eerste stap. Je moet ook bewust de pauzeknop indrukken wanneer je vindt dat dat nodig is.
Het recht op deconnectie
De overheid helpt bedrijfsleiders en medewerkers een handje door het recht op deconnectie toe te voegen aan de arbeidswet. Dat houdt in dat medewerkers niet bereikbaar hoeven te zijn buiten de werkuren. En dat is de eerste stap om de prikkels en druk op medewerkers te verlagen. De volgende? Actief deconnecteren en de pauzeknop bewust indrukken.
In samenwerking met Randstad