Onze hormonen geven ons energie en stuwen zowat ons hele lichaam voort. Het is dan ook frustrerend wanneer er een onevenwicht optreedt in het hormonale systeem, met alle ongemakken en kwaaltjes van dien. Lieselot Theys, gynaecologisch osteopaat en hormoonexpert, ziet dit vaak in haar praktijk. Haar missie met haar boek Onze hormonen, onderschatte helden is helder: je in staat stellen om je hormonen diepgaand te begrijpen, zelf te onderzoeken en optimaal te ondersteunen.
Het is in de huidige maatschappij onmogelijk geworden om hormoonverstoorders volledig uit je dagelijkse leven te bannen. Maar door rekening te houden met een aantal zaken, kun je de impact ervan toch al verminderen. Heb je geen klachten en wil je gewoonweg je hormonale systeem optimaliseren, dan kun je kleine dagelijkse aanpassingen doen. Heb je een zwangerschapswens of doorgedreven problemen, maak dan van hormoonverstoorders een extra aandachtspunt. Dat komt niet alleen je spijsvertering en immuniteit ten goede, maar ook je bijnieren, schildklier en geslachtsklieren.
Hormoonverstorende stoffen
Te vermijden
• Cosmetica, parfum, verzorgingsproducten, wasproducten, tandpasta
• Lotions
• Schoonmaakmiddelen
• Voedselverpakkingen
• Pannen en kookpotten met PFAS in
• Plastic speelgoed
• Pesticides
• Bewaarmiddelen in bewerkte voeding
• Textiel met brandvertragers,
kleurstoffen of plastic
• Verf
10 mogelijke alternatieven
- Gooi onnodige producten en cosmetica weg. Vervang de dingen die je wel wilt behouden door natuurlijke of zelfgemaakte vormen.
- Gebruik pure olie (bijvoorbeeld kokosolie, olijfolie of avocado-olie)
- Kies voor middelen die vrij zijn van parabenen en voor ecologische schoonmaakmiddelen. Verlucht een kamer goed na de schoonmaak.
- Koop zo min mogelijk voorverpakte voeding. Haal je voeding na aankoop onmiddellijk uit plastic verpakkingen. Let op met plastic brooddozen of drinkbekers. Vermijd voeding op te warmen in plastic verpakkingen.
- Ga voor plaatstalen pannen en gietijzeren potten.
- Koop houten speelgoed, speelgoed van natuurlijke materialen of ecologische varianten.
- Eet biologische groenten en fruit, was ze grondig onder lauw water en schil groenten en fruit als dat mogelijk is.
- Koop lokale, biologische en natuurlijke voedingsmiddelen.
- Ga voor natuurlijke stoffen, zoals katoen, linnen, wol en zijde, of kies voor textiel met een ecolabel. Was je nieuwe kledij voordat je ze draagt. Let op met waterafstotende kledij.
- Kies natuurlijke of biologische verven en verlucht pasgeschilderde ruimtes grondig. Verf niet als je zwanger bent.
Wil je meer weten over de hormonale werking en de impact op ons lichaam? Volg dan onze LifeTalks 'Onze hormonen, onderschatte helden' met gynaecologe Lieselot Theys.
Meer lezen: https://www.lannoo.be/nl/onze-hormonen-onderschatte-helden
In samenwerking met Lannoo.