10 wist-je-datjes over onze hormonen

Onze hormonen geven ons energie en stuwen zowat ons hele lichaam voort. Het is dan ook frustrerend wanneer er een onevenwicht optreedt in het hormonale systeem, met alle ongemakken en kwaaltjes van dien. Lieselot Theys, gynaecologisch osteopaat en hormoonexpert, ziet dit vaak in haar praktijk. Haar missie met haar boek Onze hormonen, onderschatte helden is helder: je in staat stellen om je hormonen diepgaand te begrijpen, zelf te onderzoeken en optimaal te ondersteunen.

Deze 10 wist-je-datjes tonen aan hoe ingenieus en belangrijk onze hormonen voor onze lichamelijke gezondheid zijn. 

1

Als je een menstruatiecyclus hebt zonder ovulatie, maak je wel oestrogenen aan, maar geen progesteron. Iedere vrouw krijgt weleens te maken met een menstruatiecyclus zonder ovulatie. Maar als dat systematisch gebeurt, moet je op zoek naar de oorzaak. Dat kan bijvoorbeeld vanwege het polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) zijn of voorkomen tijdens den perimenopauze. 

2

Bij de geboorte van een vrouw zitten alle follikels al in haar eierstokken. Ze maakt in de rest van haar leven geen nieuwe follikels meer aan. Dat betekent dus dat een grootmoeder eigenlijk al een deeltje van haar toekomstig kleinkind in zich draagt. Fantastisch niet? 

3

Verschillende studies benadrukken dat mannen hun testosteronniveau tijdelijk kunnen verhogen door intensief cardiotraining, intensiteitstraining of krachttraining te beoefenen. 

4

Het hormoon cortisol, dat vrijkomt in de bijnier als reactie op stress, doet de testosteronspiegel verlagen. Stress verminderen kan dus de testosteronspiegel verhogen. 

5

Een laag testosteronniveau kan de vruchtbaarheid van mannen aantasten, omdat zo de kwaliteit en kwantiteit van het sperma vermindert en dat kan zelf leiden tot onvruchtbaarheid. 

6

Testosteron wordt vaak geassocieerd met agressie, maar onderzoek heeft aangetoond dat het niet zo eenvoudig is. Een lage testosteronspiegel kan bijvoorbeeld leiden tot gevoelens van woede en agressie, terwijl een teveel aan testosteron juist kan leiden tot impulsiviteit en onbezonnen gedrag.

7

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten Duitse soldaten oestrogenen als dopingmiddel om hun uithoudingsvermogen te verbeteren en sneller te herstellen van verwondingen – een echt wondermiddel dus. 

8

Zelfs na de menopauze maken vrouwen nog altijd oestrogenen aan, weliswaar niet meer vanuit de eierstokken, maar nog altijd vanuit het vetweefsel en de huid.

9

De wetenschap doet hard haar best, maar toch bestaan tot op heden geen kunstmatige hormonen die alle positieve effecten kunnen nabootsen van hun natuurlijke variant – wat je zelf doet, doe je beter; ook als het op hormonen aankomt. 

10

Ongeveer 20 % van de gevallen van depressie kunnen het gevolg zijn van een schildklierprobleem. Als dat niet wordt opgemerkt, krijgen mensen met een depressie mogelijk een fout behandelplan. 

Meer lezen: https://www.lannoo.be/nl/onze-hormonen-onderschatte-helden 

In samenwerking met Lannoo.