10 tips voor rust bij hoogsensitieve kinderen

Kinderen krijgen een hele dag tal van prikkels binnen. Als al die prikkels hard binnenkomen en maar moeilijk verwerkt kunnen worden is je kind misschien wel hoogsensitief. Met deze tips breng je toch de nodige rust.

Als je kind hoogsensitief is biedt je best veel structuur en routine. Voorspelbaarheid werkt goed en zorg ook dat de basis zoals slaap en gezonde voeding vervuld zijn. Daarnaast kan je deze 10 tips proberen. Let op: probeer ze niet allemaal tegelijk maar ondervind gaandeweg wat voor jouw kind werkt. Geef elke tip toch minstens een maand de tijd voor je opgeeft.

1. Ken je kind

Als je weet waardoor je kind overprikkeld raakt kan je samen een betere aanpak uitzoeken. Denk daarbij aan veel geluiden, drukke spelletjes met andere kinderen of een (te) groot aanbod aan keuzes. Eens je weet waar de prikkels vandaan komen kan je ook leren hoe ze deze kunnen verwerken. Ga samen met je kind op zoek naar wat werkt. Ook snoezelen of sensorisch spel kan hier werken. Hierbij wordt op een ontspannende manier de zintuigen geprikkeld of gekalmeerd door middel van beelden, kleuren, geuren, geluiden of voorwerpen.

2. Zorg voor een rustige plek

Dit is een plekje waar je kind zich veilig voelt en waar er geen tot weinig prikkels zijn zodat ze ruimte krijgen om hun overvloed aan prikkels te verwerken.

3. Wees eerlijk

Kinderen die hoogsensitief zijn hebben een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Ze voelen perfect aan wanneer iemand niet eerlijk is en reageren hier fel op.

4. Geef zelf het goede voorbeeld

Door je eigen emoties te tonen en erover te praten geef je je kind het signaal dat dit ok is. Als je zelf verdrietig bent mag je gerust je tranen tonen en hier duiding bij geven. Als je deze gevoelens zou verstoppen zal je kind dit als liegen ervaren en ook de veronderstelling maken dat deze gevoelens niet getoond mogen worden.

Weet dat als jouw kind hoogsensitief is de kans groot is dat jij als ouders ook hoogsensitief bent. Leer hier dus eerst zelf mee omgaan om je kind goed te kunnen helpen en zorg dat je niet elkaars trigger wordt.

5. Stel duidelijke grenzen

Hoogsensitieve kinderen willen – net als alle kinderen trouwens – graag aanvaard worden ondanks hun afwijkende gedrag of interesses. Ze hebben dan ook de neiging om een people pleaser te worden en hun eigen grenzen niet te respecteren. Help je kind om deze grenzen te stellen en nee te leren zeggen.

“Hoe je kind zijn emoties het best verwerkt is een zoektocht van trial & error”

Charlotte Feyaerts - Kindercoach

6. Zorg voor een veilig gevoel

Naast een veilige plek heeft je kind ook een veilig gevoel nodig. Dat zit een stukje in voorspelbaarheid. Weten wat er gaat komen maakt de situatie minder eng.

7. Zorg voor orde en structuur

Zorg voor een ordelijk huis. Dit klinkt misschien simpel maar zo hoeft je kind niet naar zijn spullen te zoeken en heeft alles een vaste plaats. Ook een weekplanning kan hun extra structuur bieden. Als je deze ergens visualiseert in een schema is dit weer een prikkel minder die ze moeten ‘onthouden’.

8. Bereid je kind voor op grote veranderingen

Zeker na een vakantieperiode of wanneer er grote veranderingen op til zijn zoals een reis of de overstap naar het middelbaar is het goed dit op voorhand goed door te nemen. Zorg daarnaast dat de eerdere prikkels verwerkt zijn zodat dit niet voor een overflow zorgt. Geef net dan extra aandacht aan ontspanningsoefeningen, ademhalingen, snoezelen of sensorisch spel.

9. Betrek de school

Een groot deel van de dag brengt je kind op school door. Door met de leerkracht te bespreken wat je thuis doet om tot rust te komen kan de school hier mee op inspelen. Zo zijn een deel van de prikkels al verwerkt tegen het einde van de schooldag en loopt het thuis iets vlotter.

10. Jij mag er zijn

Hoogsensitieve kinderen zijn vaak perfectionistisch. Hierdoor kunnen ze vaak verlegen zijn of een laag zelfbeeld hebben en moeilijk sociale contacten leggen. Daarenboven zijn deze sociale situaties heel vermoeiend voor hen. Leer hen hun talenten te (h)erkennen en hier ook trots op te zijn. Let op, er zijn ook hoogsensitieve kinderen die wel sociaal zijn eens ze vrienden hebben.

Lees ook