Hou jij van stijlvol tafelen tijdens de feesten? De ‘perfect serve’ qua etiquette? Met deze tips ben je helemaal on track!
1. Kleur en stijl matchen
Klassieke kleuren voor de feestdagen zijn rood, groen en goud. Wit past voor elke gelegenheid.
2. Tafellinnen
Laat het zo’n 30 à 40 cm rondom je tafel afhangen. Dat bewijst dat je de regels van de kunst onder de knie hebt. Servetringen geven de tafel net dat tikkeltje meer klasse.
3. Ruimte aan tafel
Idealiter krijgt elke gast zo’n 70 à 80 cm tafelbreedte.
4. De borden
Zet ze ongeveer een vingerbreedte van de tafelrand. Onderborden of sierborden maken het extra feestelijk.
5. Serveren
Zet je alle borden op tafel, of alleen een sierbord en dresseer je de andere borden in de keuken? Jij kiest. Als je dresseert, verwarm je de borden het best voor: maak ze een beetje nat en zet ze 15 sec. in de microgolfoven of leg ze even in heet water.
6. Het broodbordje
Dat plaats je links boven het onderbord, mét een mesje. Vingerkommetjes met lauwwarm water en een schijfje citroen komen van pas als je iets serveert wat je met je handen eet, zoals kreeft.
7. De volgorde van het bestek op tafel
- van bij het begin leg je alle bestek op tafel
- van buiten naar binnen, in volgorde van gebruik (het voorgerecht dus bv. aan de buitenkant)
- vorken links, met de tanden naar boven, messen rechts met de snijkant naar het bord toe, de soeplepel ernaast.
- het bestek voor het dessert leg je boven het bord. Eerst de dessertlepel met de steel naar rechts, daarboven dessertvorkje en mes, allebei met de steel naar links.
8. De glazen
- die zet je rechts boven de borden
- het glas dat je eerst gebruikt, zet je rechts, da’s meestal het witte wijnglas
- je waterglas zet je uiterst links
- Wil je het helemaal volgens de etiquette doen? Dan neem je na elk gerecht het bijhorende glas van tafel.
9. De servetten
Die kan je op of naast de borden leggen, creatief opplooien, in het wijnglas draperen …
10. Sfeerbrengers
Een decoratief bloemstuk en kaarsen of theelichtjes maken de sfeer compleet. Zorg ervoor dat ze je gasten niet hinderen tijdens het eten zelf, haal ze dan eventueel van tafel.
11. Een persoonlijke toets
Maak naamkaartjes en zet ze in een dennenappel op tafel of geef je gasten al een sneak preview met een zelfgemaakte menukaart