Een aperitiefje hier, een hapje daar en dan moet je nog beginnen aan het 5-gangendiner plus dessertbuffet … Tijdens de eindejaarsfeesten is het smullen geblazen. Heerlijk, maar als je van álles wil proeven, eindig je gegarandeerd met buikpijn, een opgeblazen gevoel, een energiedip en een paar extra kilootjes. Het kan ook anders. Met deze 3 praktische tips vind je makkelijker een balans en geniet je zonder schuldgevoel (of geprikkelde darmen). De sleutel tot succes? Maak slimme keuzes en luister naar je lichaam.
1. Schep kleine porties op
Genieten van de feestmenu’s zonder te overdrijven? Tip nummer 1: schep kleinere porties op. Dit betekent dus niet dat je iets moet overslaan, maar dat je bewust kiest voor kleinere hoeveelheden. Zo kan je álles proeven en hoef je jezelf niets te ontzeggen, terwijl je toch niet te veel eet.
Een handige truc is om een klein bordje te vullen met wat je het lekkerst vindt, in plaats van een groot bord volledig vol te scheppen. Dit helpt je beter naar je lichaam te luisteren en voorkomt dat je eet tot je te vol zit. Eet op het gemak en geniet van elke hap zodat je je sneller verzadigd voelt.
2. Wissel af tussen lichte en zware gerechten
Feesten betekent niet automatisch dat je ongezond moet eten of koken. Sta je zelf in de keuken, voeg dan wat gezondere opties toe aan het feestmenu. Denk aan frisse salades, gegrilde groenten, of mager vlees zoals kalkoen. Dan is het makkelijker om een balans te vinden tussen rijkere en lichtere gerechten.
Een ander goed idee is om ‘balansdagen’ in te plannen. Na een dag van uitgebreid tafelen, kies je de volgende dag voor lichte, voedzame maaltijden zoals soep, groentegerechten en fruit. Door tussen de feestdagen te kiezen voor lichtere gerechten help je je lichaam herstellen en kan je zonder schuldgevoel genieten van de feestvreugde.
3. Blijf tussendoor bewegen
Het is natuurlijk verleidelijk om tijdens de feestweken heerlijk te blijven zitten, hangen en chillen in de zetel. Niet doen! Beweging is goed voor je, zeker nu. Geen paniek, je hoeft écht geen halve marathon te lopen. Een gezellige wandeling met de hele familie telt ook. Sleur iedereen mee naar buiten na de maaltijd, dan stimuleer je direct ook je spijsvertering.
Vind je wandelen maar saai? Plan een leuke activiteit of spelletje. Denk aan een potje voetbal in de tuin, een speurtocht, of zelfs een dansfeestje in de woonkamer. Zo blijf je in beweging en hou je de feestelijke energie erin, zonder dat je vastzit op de bank. Let’s go!
Wat is de ultieme tip van onze voedingsdeskundige
We vroegen onze voedingsdeskundige haar beste balans-tip.
“Lief zijn voor je lichaam is natuurlijk een must, maar het belangrijkste is om jezelf niet te veel regels op te leggen. Voel je niet schuldig als je een keer wat meer hebt gegeten dan normaal. Feestdagen zijn er om van te genieten. Zolang je bewust en op het gemak eet en goed luistert naar je lichaam, vind je die balans eigenlijk vanzelf.”
Uitgelicht: 2 heerlijk lichte feestrecepten
Lekker eten zonder schuldgevoel? Check! Met deze 2 lichte eindejaarsgerechten bezorg je niemand een opgeblazen buik:
- Voorgerecht: waterkerssoep met amandelen
- Hoofdgerecht: kabeljauwhaasje met jonge wortelen en peterseliesaus
Slimme tips voor een feestmenu dat iedereen smaakt?
Staan er vleesliefhebbers, visfanaten én vegetariërs op je gastenlijst? Niet stressen, met onze slimme tips pas je je gerechten makkelijk aan, zonder veel extra werk. Iedereen happy! Schrijf je in voor onze feestelijke kookworkshop en ga direct aan de slag met alle tips en tricks voor een georganiseerde keuken en een geslaagd feestmenu.