3 x ontbijten: gezond en lekker plantaardig

Van het geven van een energieboost tot het verbeteren van je concentratie, met een gezond plantaardig ontbijt zorg je voor een fijne start van jouw dag. Maar wat houdt een plantaardig ontbijt precies in? Waarom zou je de dag beginnen met een plantaardig ontbijt? Lees in dit artikel wat een plantaardig ontbijt is, waarom het een goede keuze is en ga aan de slag met drie heerlijke recepten die jong en oud zal smaken.

Wat is een plantaardig ontbijt

Bij een plantaardige ontbijt wordt de voorkeur gegeven aan voedsel van plantaardige oorsprong. Dit betekent niet om producten van dierlijke oorsprong volledig uit te sluiten, maar eerder plantaardige voeding zoals fruit, groenten, volle granen, peulvruchten waaronder sojabonen, en noten en zaden centraal in het voedingspatroon te plaatsen.

Denk aan plantaardige alternatieven voor zuivelproducten en melk, granola of havermout, vers fruit, noten, chia- of lijnzaad. Je kan met heel wat ingrediënten aan de slag om een heerlijk plantaardig ontbijt op tafel te zetten. 

Waarom een plantaardig ontbijt?

Plantaardig eten is goed voor je welzijn omdat het je veel weldaden vanuit de natuur biedt.

  • Zo bevatten bijvoorbeeld groenten en fruit, maar ook plantaardige alternatieven voor zuivel, belangrijke vitaminen, mineralen en antioxidanten.
  • Volkorengranen zorgen voor vezels en energie terwijl noten en zaden goede vetten bevatten.
  • Bepaalde plantaardige voedingsmiddelen zoals soja zijn rijk aan plantaardige eiwitten, hebben weinig verzadigde vetten, zijn van nature lactosevrij en zijn bovendien een bron van calcium en andere vitaminen en mineralen.
  • Plantaardig voedsel is tegelijk goed voor onze planeet omdat voor de productie van plantaardige voedingsmiddelen aanzienlijk veel minder grond, water en energie nodig zijn.

3 x inspiratie voor plantaardig ontbijt

Havermout met appel en pindakaas

  • 1 l Alpro Haverdrink Zonder Suikers
  • 160 g havermout (snelkokend)
  • 2 appelen
  • Pindakaas
  • Ahornsiroop (optioneel)
  1. Verwijder het klokhuis uit de appelen en snijd ze in dunne plakjes.
  2. Leg de plakjes in een pot met de Alpro Haverdrink Zonder Suikers en de havermout.
  3. Breng het geheel aan de kook en laat het daarna even sudderen. Blijf een drietal minuten roeren tot de havermoutpap dik en zacht is.
  4. Schep de havermoutpap in vier ontbijtkommen en werk af met een lepel pindakaas en ahornsiroop (als je deze lekker vindt) en een extra scheutje Alpro Haverdrink Zonder Suikers. Dit fruitige haverontbijt barstensvol smaak is klaar in een handomdraai!


Chia overnight kokos en frambozenparfait

  • 1 grote banaan
  • 100 g havervlokken
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 1 theelepel kaneel
  • Snuifje zout
  • 1 theelepel kokosolie
  • Alpro This Is Not M*lk Plantaardige Drink Halfvol
  • Voor de afwerking: pindakaas, bessen naar keuze
  1. Mix de frambozen en Alpro Kokosnootdrink in een blender tot een zijdezachte massa.
  2. Giet in een grote kom. Meng de chia- en lijnzaadjes, geroosterde amandel-/kokosvlokken en agavesiroop erdoor.
  3. Dek af en zet een nacht in de koelkast.
  4. Schep het 's ochtends in kleinere kommetjes of glazen en overgiet met een laagje Alpro Natuur Plantaardig Alternatief voor Yoghurt. Werk af met de extra geroosterde schilfers en verse bessen.
  5. Neem een lepeltje, proef en geniet!

Luchtige bosbessen pannenkoeken

  • 50 ml Alpro Haverdrink Zonder Suikers
  • 1 ei
  • 1 tl vanillesuiker
  • 2 el basterdsuiker
  • Snufje zout
  • 300g zelfrijzende bloem
  • 4 tl bakpoeder
  • 1 tl soda-bicarbonaat
  • Alpro Bakken en Braden
  • 250g verse bosbessen
  • Vers fruit en coulis van rood fruit om erbij te serveren
  1. Begin met het pannenkoekenbeslag. Klop de Alpro Haverdrink Zonder Suikers, het eigeel, de vanillesuiker, de suiker en het zout samen op.
  2. Doe de bloem, de bakpoeder en het soda-bicarbonaat in een aparte, grote kom en roer de ingrediënten door elkaar. Giet daarna de natte ingrediëntenmix over de droge ingrediënten en roer opnieuw tot een mooie, gladde massa.
  3. Gebruik een staafmixer of klopper en klop het eiwit op tot een luchtige massa. Meng daarna deze massa voorzichtig door het deeg zodat niet alle luchtigheid ontsnapt.
  4. Leg het deeg opzij en laat het 20 minuten rusten. Mix het vervolgens voorzichtig met de bosbessen.
  5. Verwarm een drupje Alpro Bakken en Braden in een koekenpan. Giet ongeveer 2 eetlepels deeg in de pan en laat 1 à 2 minuten bakken totdat de bodem steviger wordt en de top van de pannenkoek begint te pruttelen. Draai de pannenkoek om en laat de andere kant 1 minuut aanbakken. Herhaal dit proces totdat er geen deeg meer over is.
  6. Stapel ze op elkaar, versier met vers fruit en coulis en smullen maar!

Tip: Heb je te weinig tijd voor het maken van bosbessen pannenkoeken en zit zelfs het bereiden van een schaaltje havermout er niet in? Maak je ontbijt dan op een ander moment klaar! Duik bijvoorbeeld de avond van te voren de keuken in.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Alpro.