Anders koken helpt je niet alleen om energie te besparen in huis, maar is ook goed voor je budget. Lees hoe jij het anders kan aanpakken.
Hoe zuinig koken?
Zuinig koken, da’s zowel besparen op je energieverbruik, als minder restjes weggooien. En je doet er qua budget ook je voordeel mee. Als je bijvoorbeeld het vuur niet te hoog zet, het deksel op de pan doet en weinig water gebruikt, dan spaar je jaarlijks best al wat uit.
Kook je op maat van je gezin, of voor meerdere keren tegelijk? Maak je vooraf een boodschappenlijstje? Dan vermijd je dat er eten in de vuilbak belandt. Daarmee bespaar je weer op je CO2-uitstoot.
1 - Geen warmte laten ontsnappen
- Heeft je dampkap een afvoer naar buiten? Hou er dan rekening mee dat er naast kookdampen, ook warmte naar buiten ontsnapt. Dit lijkt op zich niet zo erg, maar als het buiten koud is, moet je verwarming ook harder draaien. Wat dan weer voor een hoger verbruik en hogere energiefactuur zorgt.
- Bovendien gebruikt de dampkap zelf natuurlijk ook elektriciteit. Door de filters regelmatig proper te maken, kan je de dampkap ook op een lage stand maximaal kookdampen laten wegzuigen. Dat bespaart je per jaar algauw 5 kWh én veel dampkapfilters kan je gewoon mee in de vaatwasser steken.
2 - De juiste pot kiezen
- Potten en pannen met een vlakke en gave bodem, maken optimaal contact met het kookoppervlak. Zo verlies je geen energie.
- Kies ook het juiste formaat pan: bijvoorbeeld een kleintje voor één stukje vis. En het juiste formaat kookzone, plaats dus geen kleine pot op een grote zone.
- Start met koken op een hoog vuur en verlaag daarna de temperatuur, ook op lagere stand blijft de inhoud van je pot koken.
3 - Koken op maat
Kook net genoeg, dan hoef je niks weg te werpen. Meet de juiste porties af, snij groenten volledig op, met schil en stronk. Of kook eens voor meerdere dagen.
4 - Het deksel op de pot plaatsen
Zo verbruik je tot 50 % minder energie.
5 - Restjes opwarmen in de microgolf
- Daarmee bespaar je al gauw 50 à 70 % ten opzichte van opwarmen in de oven. Hoezo? Omdat de microgolf niet hoeft voor te verwarmen.
- Gebruik je de oven voor je avondmaaltijd? Zet hem dan op de heteluchtstand. Die verbruikt het minst energie. En dankzij de luchtcirculatie kan je er meerdere gerechten tegelijk in bereiden, zoals groenten roosteren voor de volgende dag.