Kinderen en groenten eten: voor de ene ouder is het een creatieve uitdaging, voor de andere een strijd die je liever niet wil. Hoe kan jij ervoor zorgen dat je kind makkelijk zijn dagelijkse portie vitamines binnenkrijgt? Daar zijn een paar handige hulpmiddeltjes voor.
Hoeveel groenten heeft je kind nodig?
- Voor kinderen tussen 4 en 8 jaar raadt het Voedingscentrum 100 à 150 gr groente per dag aan. Zo’n 2 à 3 opscheplepels dus.
- Voor kinderen tussen 9 en 13 jaar is dat 150 à 200 gr groente per dag, of zo’n 3 à 4 opscheplepels.
- Vanaf 14 jaar reken je 250 gr, zoals bij een volwassene.
Hoe je kind meer groenten doen eten?
- Vervang ingrediënten door groenten. Denk aan courgetteslierten in plaats van spaghetti of noedels. Maak eens groentefrietjes of groentemuffins ↓ .
- Kies voor een andere bereidingswijze:
- In de oven bakken: dat zorgt voor lekkere, knapperige groenten en kan een kieskeurige eter misschien over de streep trekken. Een kaaskorstje kan ook.
- Pureren: groenten verstoppen in je gerechten, werkt quasi altijd. Welk kind heeft in de gaten dat zijn favoriete aardappelpuree eigenlijk van pompoen of pastinaak gemaakt is?
- Groenten als topping, bijvoorbeeld op de pizza. Zet verschillende groentetoppings klaar in schaaltjes en laat ze elk hun eigen pizza maken. Wat je zelf doet, smaakt altijd beter!
- Voeg extra groenten toe aan de favoriete maaltijd van je kind. Bijvoorbeeld linzen bij de spaghetti ↓ of wortelen en courgette bij de macaroni.
Spaghetti bolognese met rode linzen | Knorr
- Apero-time met groenten: maak van groenten eten een feest. Serveer dipsausjes zoals hummus, tzatziki of guacamole bij je groenten. Of maak samen raceauto’s van paprika en komkommer, rupsjes van tomaten, paprikabootjes …
- Groenten in de brooddoos: laat je gaan en snij komkommer of wortelen eens in platte linten in plaats van schijfjes of stokjes. Of tover de brooddoos om tot leuke gezichtjes met groentestaafjes als haar en ogen van komkommerschijfjes.
- Je maaltijd aantrekkelijk maken: ook hier is creativiteit een troef. Maak bijvoorbeeld een leuk figuurtje van groente. Of laat je kind zijn eigen bord maken, de kans is veel groter dat hij of zij het resultaat zelf wil proeven.
Blijft het moeilijk? Geef niet op. Ons smaakorgaan verandert constant, dat van kinderen dus ook. Blijf genoeg afwisselen in structuur en vorm. Wat in het ene gerecht niet werkt, doet het hem in een anders soms wel.
Lees ook: Advies van kok en ervaringsexpert Tine: Zo eten jouw kids meer groentjes
Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Knorr.