7x tips om deze zomer meer groenten te eten

Ah, de zomer, een perfect seizoen om volop te genieten van verse, kleurrijke groenten! In dit artikel delen we zeven gemakkelijke tips om tijdens de zomermaanden nog meer te genieten van heerlijke groenten.

1. Leg meer groenten tussen je boterham

Vul je brooddoos aan met schijfjes komkommer, tomaat, radijs… en pimp jouw boterham voor het eten. Dubbel lekker en extra gezond.

2. Eet meer groenten bij je aperitief

Probeer eens iets anders dan de standaard wortel- en komkommerschijfjes met cocktailsaus! Zo zijn er heel wat verschillende soorten groenten die je rauw kan eten, en dus geschikt zijn als snack. Ook in de presentatie en de combinatie met dipsauzen kan je voluit variëren:  

Ga voor de niet standaard dipgroenten: kies eens voor broccolini, peultjes of suikererwten, Romeinse sla in kwarten gesneden, witloofblaadjes, paprikareepjes en nog veel meer…

Of ga eens voor een aperitiefplank met gegrilde groenten: lente-uitjes, groene asperges, rode uien in partjes, zoete puntpaprika’s, wortelen…. Heerlijk gegrild op de barbecue. Serveer met een gezonde dipsaus.

3. Maak meer smoothies en soep

Een smoothie is een eenvoudige en smakelijke manier om je dagelijkse portie groenten (en fruit) binnen te krijgen. En je kan ze zowel eten als ontbijt, als lunch of als gezonde snack.

  • Babyspinazie maakt je smoothie groen, combineer met andere sterke smaken zoals (bijv. banaan, kaneel, pepermuntessence).
  • Komkommer, selderij en wortel zijn geweldige melanges in combinatie met een portie fruit zoals sinaasappels, aardbeien en watermeloen.
  • Of ga voor een heerlijke groentesoep. En ja, dat kan ook in de zomer met een heerlijke gazpacho om af te koelen. 

4. Ga voor smeuïge groente dips

Ga voor 'Home made' dipsausjes: van rauwe groenten alleen bij het aperitief worden je gasten misschien niet zo blij, maar wel als je er een heerlijke dipsausje bij serveert! Wat denk je bijvoorbeeld van deze heerlijke home made tzatziki of avocadodip? Gegarandeerd een succes.

Tzatziki

  • 400 g Alpro Natuur Plantaardig Alternatief voor Yoghurt
  • 1 komkommer
  • 2 teentjes look, geplet
  • De zeste en het sap van 1 citroen
  • 5 verse muntblaadjes, fijngehakt
  • 3 el verse dille, fijngehakt
  • 1 el olijfolie

1. Versnipper de verse kruiden en rasp de zeste van de citroen.

2. Rasp de komkommer grof, plaats in een zeef en duw het vocht eruit met de achterkant van een lepel. Bewaar het sap.

3. Meng alle ingrediënten en kruid af met peper en zout, voeg een beetje citroensap toe naar smaak.

4. Laat de tzatziki afkoelen in de koelkast voor minstens een uur en serveer met wat flatbread of falafel. Het perfecte voorgerecht om je vingers van af te likken!

Avocadodip

  • 2 avocado's, in reepjes gesneden
  • 4 takjes koriander
  • 1 citroen
  • 200 g Alpro Greek Style Natuur
  • 1/4 tl komijn
  • 1/4 tl zout
  • 1/4 tl zwarte peper
  • 2 verse rode pepers

1. Hak de korianderblaadjes fijn en voeg de schil van de ene helft van de citroen en het sap van de andere helft toe.

2. Voeg daarna de Alpro Greek Style Natuur toe samen met de gesneden avocado's en meng goed.

3. Breng op smaak met komijn, zout en peper, giet in een kom en garneer met de in dunne plakjes gesneden pepers.

5. Pimp je BBQ met heerlijk gegrilde groenten

  • Niets lekkerder dan groentespiesjes gegrild op de BBQ: rijg stukjes paprika, courgette, champignon en aubergine aan spiesjes, gril ze en besprenkel ze met citroensap en verse knoflook.
  • Maïskolven, licht besprenkeld met olijfolie en bestrooid met gerookt paprikapoeder, zijn heerlijk gegrild en geserveerd met kipfilet.
  • Groenten zoals asperges, broccolini, champignons, paprika en courgette zijn heerlijk om snel te grillen op een hete BBQ-plaat en te serveren bij je hoofdmaaltijd.
  • Je knapperige groenten vergezellen van een lijnvriendelijke mayonaise? In een handomdraai maak je een slank sausje op basis van plattekaas of yoghurt. Liever een kant-en-klare gezondere variant dan zijn er zeker ook heel wat alternatieven zoals bijvoorbeeld de Salade Mayo-Orion van Devos Lemmens. 

6. Volg het seizoen

Probeer groenten te eten wanneer ze in het seizoen zijn. Seizoensgroenten zijn niet alleen van betere kwaliteit, maar ook gezonder en natuurlijker. Bovendien is het beter voor onze planeet. Benieuwd naar welke seizoensgroenten je moet eten in de zomer? Ontdek het in de zomer seizoenskalender.

7. Introduceer een wekelijkse veggiedag

Kies ervoor om elke week één dag plantaardig te eten. Plantaardig eten is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook goed voor het milieu. Lees hier meer over de voordelen van meer plantaardig eten.