Op verschillende plaatsen in de keten gaat voedsel verloren: van de productie tot op je bord. Gelukkig kan je thuis verschillende dingen doen om voedselverlies tegen te gaan. Deze tips kan je heel makkelijk toepassen. Help je mee?
Voedselverlies tegengaan
Voedselverlies ontstaat op allerlei momenten in de keten: bij de boer, in de winkel en op je bord. Ook jij kan dat voedselverlies helpen tegengaan. Dat hoeven geen ingewikkelde en grootse acties te zijn. Soms hebben kleine aanpassingen al een grote impact. Met deze 8 tips kom je een heel eind.
1. Maak een weekplanning
Een weekplanning maken is dé manier om thuis voedselverlies tegen te gaan. Je koopt wat je nodig hebt. Zo voorkom je je impulsaankopen, waardoor ander voedsel niet op raakt. Natuurlijk hoef je je week niet helemaal dicht te timmeren en kan je ruimte overlaten voor spontane acties. Maar zorg dat je voor een groot deel van de week wel een planning hebt. Zo hoef je ook niet elke dag opnieuw te verzinnen wat je gaat eten.
2. Controleer je voedsel regelmatig
Je herkent het vast wel: vervallen producten die je terugvindt als je eindelijk je koelkast of keukenkast nog eens schoonmaakt of opruimt. Ga af en toe eens door je koelkast en voorraadkast om te kijken of iets over de datum dreigt te gaan. Eet dat eerst.
3. Kijk, ruik en proef
Veel mensen gooien onnodig voedsel weg, omdat het over datum is. Staar je niet blind op de datum op de verpakking. Met producten die een TGT-datum (te gebruiken tot) dragen moet je inderdaad opletten. Denken we maar aan rauw vlees of vis. Maar veel producten met een THT-datum (ten minste houdbaar tot) kan je dagen of zelfs weken later nog prima eten of drinken. Kijk, ruik en proef dus voordat je iets zomaar weggooit.
4. Bewaar je voedsel op de goede plek
Zoek uit op de verpakking waar je je voedsel het best kunt bewaren. Soms is dat in de koelkast, soms juist erbuiten. Een handige leidraad is: bewaar het op die plek waar het in de supermarkt ook ligt. Leg dus geen aardappelen in de koelkast of verse melk in de voorraadkast. Ook de plek in de koelkast zelf is belangrijk. Meer hierover lees je in ons blog ‘Wat leg ik waar in de koelkast?’
5. Wees creatief met restjes
Gooi restjes niet weg, maar verzin er een nieuw recept mee. Er zijn heel wat tips en tricks om restjes in nieuwe gerechten te verwerken.
6. Weeg je eten af
Hoe vaak gooi jij gekookte pasta of rijst weg, omdat je net iets te veel hebt gemaakt? Weeg de porties af voordat je start met koken. Zo zorg je ervoor dat er niets in de vuilnisbak belandt. Ook handig als je je regelmatig overeet.
7. Vries je overschot aan voedsel in
Eten over, maar geen zin om de volgende dag weer hetzelfde te eten? Heel veel restjes kan je prima invriezen. Denk aan groenten, pastasaus, soep, maar ook vlees, vis en brood. Zoek wel op hoe lang je iets in de vriezer kan bewaren. Voor gehakt is dat bijvoorbeeld een drietal maanden, een rauwe kipfilet kan gemakkelijk een half jaar in de diepvries. Schrijf daarom op de verpakking altijd wanneer je het product precies in de vriezer hebt gestopt.
8. Laat je groenten hergroeien
Gooi jij het uiteinde van de prei, paksoi, bleekselderij en lente-ui altijd weg? Zonde! Want wist je dat je dit soort groenten opnieuw kunt laten groeien? Op die manier gooi je niets van de groente weg én je kunt er later nog eens van eten.
Met deze kleine aanpassingen draag ook jij bij tot minder voedselverlies. Beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Een win-win dus!