In het najaar is broccoli op z’n lekkerst. Met deze tips haal je het maximum uit deze groene groente!
Hoe gezond is broccoli?
Broccoli heeft kleine, groene tot paarse roosjes en dikke stelen. De roosjes zijn eigenlijk de bloemknoppen en die zitten vol voedingsstoffen. De smaak van broccoli lijkt een beetje op bloemkool, maar is fijner en pittiger. De hele plant is eetbaar, dus ook de stelen en de bladeren.
Broccoli is supergezond en rijk aan:
- Voedingsvezels
- Foliumzuur
- Vitamine A, B2, B6, C en K
- Kalium
- Foliumzuur.
Hoe zet je mooie en perfect beetgare broccoliroosjes op tafel?
Hoe kies je kwaliteitsvolle broccoli?
Broccoli moet bij aankoop een diepgroene tot blauwgroene kleur hebben. Koop geen broccoli die al geel begint te worden, want die is niet meer vers. De knoppen moeten stevig zijn en de stengel mag niet te lang zijn. Reken op 250 à 300 gram broccoli per persoon.
Hoe maak je brocoli schoon?
Was de broccoli en snijd de onderkant van de steel. Schil de steel tot vlak onder de roosjes. De steel snijd je in plakjes. De rest van de broccoli verdeel je in roosjes.
Hoe bewaar je broccoli?
In de koelkast
In de koelkast blijft broccoli ongeveer 5 dagen goed.
- Manier 1: zet de broccoli met de steel naar beneden in een bordje met water. Let wel op dat de broccoliroosjes niet nat worden.
- Manier 2: maak de broccoliroosjes vochtig met een verstuiver en winkel ze losjes in keukenpapier. Leg ze zo in de koelkast.
- Manier 3: verpak de broccoli in folie of in een geperforeerde zak.
In de diepvries
Voor je broccoli kan invriezen moet je hem blancheren. Dompel de broccoli een tweetal minuten onder in kokend water, spoel af onder koud water en laat uitlekken. In de diepvries blijft broccoli tot 12 maanden goed.
Heb je nog een portie broccolisoep of-puree over? Ook dat kan je makkelijk invriezen.