Courgette is een super veelzijdige en smaakvolle zomergroente, de ideale periode loopt van juni tot september. De kleur varieert van groen (de populairste!) over geel tot roomwit met spikkels of strepen.
Hoe gezond is een courgette?
Courgette behoort tot het geslacht Cucurbita en is dus familie van de pompoen. Al deze groenten komen oorspronkelijk uit Midden-Amerika en verschenen pas vanaf de 16de eeuw in de Europese moestuinen.
Courgette is een langwerpige wondervrucht. Hij bevat een hele reeks essentiële vitamines (C, B1, B2, B3, B6, E) en mineralen. In 100 g courgette zit 30 mg calcium, onmisbaar voor gezonde botten en tanden.
Ontdek in deze video snelle snijtips voor courgette:
Hoe kies je een kwaliteitsvolle courgette?
Een courgette hoort bij aankoop stevig en gaaf te zijn met een onbeschadigde schil. Het kroontje moet er nog op zitten. Controleer de kwaliteit door te kijken en te voelen.
Hoe maak je een courgette schoon?
Was de courgette en verwijder de uiteinden. De schil mag je gewoon opeten. Makkelijker kan het niet!
Hoe bewaar je een courgette?
Op een koel plekje
Courgettes bewaar je best buiten de koelkast op een koel plekje (12-15° C). Zo kan de vrucht narijpen en wordt de smaak nog fijner. Je kan hem minimaal één week bewaren.
In de diepvries
Klaargemaakte courgette kan je tot 12 maanden bewaren in de diepvries, in een goed gesloten plastic zakje of bakje.
Rauwe courgette moet je eerst 2 minuten blancheren vóór het invriezen.