Een schrammetje is vaak maar een schrammetje, deel van ’t leven als jonge held die de wereld volop aan het ontdekken is. En als het meer is dan een bluts of een buil, dan is het goed om voorbereid te zijn. Luc, onze expert van EHBO Vlaanderen geeft je 5 gouden EHBO-tips. Zo weet je hoe jij je kind kan helpen.
— Luc - Expert EHBO Vlaanderen—
Tip 1: veiligheid voor alles
Als je kind hulp nodig heeft, wil je als ouder natuurlijk meteen in actie schieten. Maar als je zelf gevaar loopt, moet je eerst je eigen veiligheid garanderen. Net zoals je op het vliegtuig telkens hoort: zet eerst je eigen zuurstofmasker op en dan pas dat van je kind, ook al voelt het contra-intuïtief. Alleen zo kan jij je kind blijven helpen.
Tip 2: herken de noodsignalen
Het leven met een kindje, da’s vallen en opstaan. Letterlijk en figuurlijk. Een smak tegen de grond? Dat hoort erbij. Vaak is het al opgelost met een kusje. Toch hou je best een paar dingen in de gaten, om te peilen of er misschien meer aan de hand is.
Wordt je kind bleker? Dat betekent dat het lichaam meer bloed stuurt naar andere plekken die het meer nodig hebben, in plaats van de huid. Als het bloed ook weggaat van de maag, begint je kind zich misselijk te voelen. Slechter praten of stappen is nog een noodsignaal van het lichaam. Dan bezoek je best een huisarts (van wacht). Als je kind flauwvalt, bel dan de hulpdiensten of ga naar spoed.
Tip 3: 20-20-20-regel bij brandwonden
Heeft je kind zich verbrand? Dan is een van de EHBO-leuzen bij uitstek: eerst water, de rest komt later! Spoel de brandwond onder stromend water. Let wel op dat het water niet te koud is, dat kan onderkoeling veroorzaken.
Een goede regel om aan te houden: 20-20-20. Houd de verbrande plek 20 minuten onder lauw water van 20 °C op een afstand van 20 centimeter. Vaak wordt de brandwond niet lang genoeg gespoeld en dan wordt enkel de bovenste laag van de huid gekoeld. Met 20 minuten bereik je ook de diepere lagen.
“De 20-20-20-regel bij brandwonden is eentje om te onthouden.”
Luc, expert EHBO Vlaanderen
Tip 4: Heimlich of niet ?
Als je kind zich verslikt en een vreemd voorwerp in de luchtwegen raakt, is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Kan je kindje nog ademen en praten dan is het waarschijnlijk een gedeeltelijke obstructie. Laat je kind dan naar voren buigen en stimuleer om te hoesten, zonder op de rug te slaan en zo de obstructie misschien erger te maken. Blijf kijken tot het voorwerp los is.
Bij een volledige obstructie laat je je kind ook naar voren buigen en sla je, maximaal 5 keer, stevig tussen de schouderbladen om het voorwerp uit de luchtwegen los te maken. Als de rugstoten niet werken, probeer dan, ook maximaal 5, buikstoten tussen de navel en de ribbenkast – ook gekend als de heimlichmanoeuvre . Bij baby’s moet je deze handeling extra voorzichtig aanpakken.
Tip 5: vraag advies aan 112
Wat EHBO-kennis achter de hand hebben, is altijd handig, maar het is normaal om in sommige omstandigheden niet te weten wat de beste aanpak is. Wist je dat je dan ook terecht kan bij een van de noodnummers 112 of 101? Die dienen niet alleen om een ambulance te laten komen. Je kan daar ook advies krijgen over hulpverlening. Als je twijfelt over je volgende stap in een noodsituatie, gidst een operator je erdoor.
En als je niet kan bellen, kan je ook via de 112.be-app in contact komen met een noodcentrale. Mijn eigen kinderen gaf ik het advies om die app te openen als ze zich ergens niet veilig voelen. Als je dan de hulpdiensten nodig hebt, kennen ze je locatie en kunnen ze je snel vinden.
Krijg meer tips in onze EHBO-cursus
In de basiscursus met EHBO Vlaanderen deelt Luc nog meer EHBO-tips om jou goed voor te bereiden. Hij houdt het luchtig met hier en daar een mopje. Zijn boeiende verhalen zorgen dat de technieken en tips bij jou blijven hangen.