De feestdagen zijn de perfecte tijd om te genieten van heerlijke gerechten en zoete lekkernijen. Sluit jouw feestmenu af in stijl. Wat dacht je van deze 4 desserts met een bijzondere twist, perfect op voorhand te maken.
Franchipane taart met peer
6 personen - op voorhand te maken
Ingrediënten
- 200 g witte marsepein
- 2 eieren
- 100 mascarpone op kamertemperatuur
- 100 g bloem
- 100 g zachte boter
- 50 g bruine suiker
- 100 g vijgenconfituur
- 250 g rijpe peerblokjes
- 1 vel bladerdeeg
Bereidingswijze
- Doe de marsepein in de keukenrobot met de beslaggarde.
- Voeg de eieren één voor één toe.
- Voeg de mascarpone op kamertemperatuur toe.
- Voeg de confituur toe.
- Voeg de bruine suiker toe.
- Voeg de gezeefde bloem toe.
- Voeg de boter op kamertemperatuur toe.
- Voeg de peerblokjes toe.
- Bekleed de bakvorm met het bladerdeeg.
- Prik de vorm royaal met een vork.
- Bebloem de vorm zodat alle gaatjes dicht zitten. Indien nodig verwijder de overtollige bloem.
- Doe het beslag in de bakvorm.
- Bak de taart aan 180°c, gedurende ca.50 minuten.
- Werk de taart af met een bloemsuikermotief en een kerstboompje in marsepein.
Recept uit onze workshops.
Yoghurtmousse met honing en verse vijg
4 personen
Ingrediënten
- 300 g Griekse yoghurt
- 4 el bloemsuiker
- 4 vijgen
- 2 el honing
- 2 blaadjes gelatine
- 1 kl vanille-extract
- 8 el zure room
Bereidingswijze
- Klop de zure room op tot hij lobbig is. Plaats in de ijskast om koel te houden.
- Week het blaadje gelatine in koud water gedurende 5 à 10 minuten tot het zacht is. Knijp het blaadje goed uit en laat het in een paar eetlepels hete vloeistof oplossen.
- Klop de Griekse yoghurt op samen met de suiker en het vanille-extract. Meng de opgeloste gelatine en de zure room er voorzichtig door.
- Verdeel het mengsel over de glaasjes. Laat opstijven in de koelkast, gedurende minstens 2 à 4 uur tot een hele nacht.
- Werk af met honing, verse vijg en zeste van limoen.
Recept van Spar.
Chocolademousse met Baileys
4 personen
Ingrediënten
- 200 ml Baileys Original
- 2 middelgrote eieren
- 150 g donkere chocolade, gehakt
- 1 theelepel ongezouten boter
- 250 ml slagroom
- Chocoladeschilfers als garnering
Bereidingswijze
- Smelt de chocolade, laat deze zachtjes afkoelen en klop de eidooiers en boter erdoor.
- Klop de room en de Baileys lichtjes op. Schep daarna de helft van het chocolademengsel erdoor.
- Klop het eiwit stijf en schep het chocolademengsel erdoor. Voeg stukjes chocolade toe tot deze smelt.
- Lepel de helft van de chocolademousse in vier glazen, gevolgd door een aantal chocoladeschilfers en daarna de helft van de room.
- Herhaal deze lagen en besprenkel de bovenzijde met chocoladeschilfers.
- Plaats het in de koelkast gedurende drie uur.
Recept van Baileys.
Panna cotta met witte chocolade, gember en tartaar van rode kiwi
2 personen
Ingrediënten
- 200 ml volle melk
- 300 ml volle room
- 3 cm gember
- 150 g witte chocolade
- 7 g gelatine
- 3 rode kiwi’s
- Verse munt
- Cacaopoeder
Bereidingswijze
- Schil de gember en snij in kleine stukken.
- Week de gelatine in koud water.
- Kook de melk met de room en gember op en laat dan 20 min trekken naast het vuur. Warm daarna kort terug op en voeg de geweekte gelatine toe. Verwijder de gember.
- Doe de chocolade bij de room en roer alles glad. Giet de panna cotta in glaasjes of vormpjes.
- Schil de rode kiwi, snij in kleine brunoise en voeg naar eigen smaak suiker toe.
- Pluk de munt en snij fijn. Meng de munt onder de rode kiwi.
- Chocoladevlammetjes:smelt 2 el witte chocolade. Spuit druppels gesmolten chocolade op een bakpapier en duw ze open met een borsteltje of een lepel. Bestrooi met cacaopoeder en laat hard worden.
- Verdeel de rode kiwi over de panna cotta. Steek een chocoladevlammetje in elke panna cotta en werk af met een takje munt.
Recept van Spar