Frietjes, onze Belgische trots, de geliefde lekkernij die bijna iedereen wel eens graag eet. En wat als we je vertellen dat je deze ook op een lekkere én gezondere manier kan maken? Met deze handige tips tover je frietjes op tafel waar je van kan genieten, zonder schuldgevoel:
1. Maak je frietjes klaar in de oven of de airfryer.
Snij de aardappelen in frietjes en doe ze in een kom met twee eetlepels olijfolie of andere olie naar keuze. Voeg kruiden van je voorkeur toe: knoflook en parmezaan zijn een klassieker, maar je kunt ze ook kruiden met een pittige Cajun-kruiding. Bak ze op (200 à 220°C) gedurende 10 tot 15 minuten (afhankelijk van je oven) of gebruik een airfryer. Beide methoden zorgen voor krokante frietjes zonder de noodzaak van veel olie.
2. Sla het zout over
Zout is lang niet de enige optie om je frietjes op smaak te brengen. Kies eens voor smaakvolle specerijen die veel smaak geven. Denk aan verse knoflook, komijn, chilipoeder, paprikapoeder, tijm en rozemarijn. Zelfs zoetere specerijen zoals kaneel en nootmuskaat werken goed, vooral als je zoete aardappelen gebruikt.
3. Ga voor groente frietjes
Kies in plaats van de standaard aardappelen eens voor andere groenten zoals wortels, pastinaken of courgette. Deze bak je heerlijk krokant in de oven en bieden een kleurrijk en voedzaam alternatief.
Ontdek hier heel wat heerlijke recepten voor groentefrietjes.
4. Kies voor zoete aardappelen
Zoete aardappelen hebben een lagere glycemische index dan gewone aardappelen. Dit betekent dat ze langzamer worden verteerd en geabsorbeerd, wat leidt tot een geleidelijkere stijging van de bloedsuikerspiegel. Ze bevatten ook meer vezels dan gewone aardappelen. Vezels zijn o.a. belangrijk voor een gezonde spijsvertering en ze kunnen helpen bij het handhaven van een gezond gewicht.
Laat je inspireren
Pikante zoete aardappel uit de oven met knoflooksaus.
Ingrediënten (voor 4 personen)
- Zoete aardappelen
- Olijfolie
- Paprikapoeder
- (Verse) tijm
- (Verse) rozemarijn
- Grof zeezout
- Devos & Lemmens Knoflooksaus
Bereidingswijze
- Verwarm de oven op 200 ° C.
- Neem een kleine kom. Doe de paprikapoeder en olijfolie in de kom en meng deze goed. Snij de zoete aardappel met schil in kleine partjes en meng goed met het mengsel. Doe de zoete aardappelpartjes en de olie in een ovenschotel.
- Bestrooi naar smaak met tijm en rozemarijn .
- Breng op smaak met zeezout en plaats dit 45 min. in de oven tot de aardappelpartjes goud gekleurd en knapperig zijn.
- Serveer met knoflooksaus.
Recept van Devos & Lemmens
5. Toch liever de traditionele frietjes?
Kies dan voor gezondere olieën zoals olijfolie, kokosolie of avocado-olie, die zijn rijk aan goede vetten. Zorg er ook voor dat je olie voldoende heet is en dat je niet te veel frietjes in één keer bakt.