Kinderen kunnen helemaal opgaan in gaming, de jouwe misschien ook wel. Goeie afspraken helpen je om hun spelgedrag gezond te houden. We geven je wat tips mee.
Interesse tonen in gaming
- Je kind groeide op met een heleboel games, in jouw kindertijd was dat anders. En dat kan je verontrusten. Je inleven in zijn leefwereld helpt om zijn enthousiasme en gedrag beter te begrijpen. Aan de eettafel eens vragen hoe zo’n spel nu eigenlijk werkt bijvoorbeeld. Zo begrijp je beter waarom je kind zo graag gamet.
- Speel zeker eens mee. Je ziet of je kind het spel begrijpt en het bij zijn leefwereld aansluit. En wie weet zegt het jou ook wel wat.
Goede afspraak voor schermen en gamen
- Hoelang mag je kind gamen en wanneer?
Spreek de schermtijd en de momenten waarop je kind speelt samen af, met een goed evenwicht tussen gamen, huiswerk, rust en andere sociale activiteiten. - Welke spelletjes mag het spelen?
De leeftijd waarvoor een spel geschikt is en de inhoud geven je hierbij richting. - Met wie mag je kind spelen en welke info mag het delen?
Misschien heb je liever niet dat je kind met vreemden speelt of chat. Daar kan je over praten. Delen van persoonlijke gegevens zoals zijn volledige naam, adres, telefoonnummer en leeftijd, doet het beter niet. - Mag je kind geld uitgeven aan een spel?
Je hebt betalende games en gratis games. Voor kleine aankopen in gratis games zoals een skin of andere uitrusting kan je samen overleggen.
Schermafspraken in de praktijk
Eens gemaakt, al dan niet met wat tegenwind, hebben jullie een vast kader in handen.
- Bij kleinere kinderen helpt het om afspraken zichtbaar op te hangen en eventueel een tijdslot op het toestel te installeren.
- Oma, opa, ouders van vriendjes of eventueel je ex-partner op de hoogte brengen van jullie afspraken, geeft je kind meer structuur.
- Groeit je kind, laat je afspraken dan meegroeien, net zoals hun bedtijd 😉