De menopauze is veel meer dan een opvlieger nu en dan en het stoppen van de menstruatie. Er gaat een jarenlang proces aan vooraf, dat zich al op veertig jaar op gang kan trekken. Bovendien zijn de precieze kenmerken weinig bekend, waardoor maar weinig vrouwen erop voorbereid zijn. Liesbeth Gijsel licht toe welke symptomen erop wijzen of je al dan niet in de overgang bent.
Ongeveer twee op de tien vrouwen ervaren de overgang zonder klachten. Zes op de tien hebben enige klachten en twee op de tien hebben veel last. De overgang is geen ziekte, hoewel boeken dit vaak onder 'ziekten en kwalen – vrouwenkwalen' plaatsen. Onvruchtbaarheid bij vrouwen is een biologisch proces, maar de hormonale veranderingen kunnen ongemakken veroorzaken.
Veranderingen in de menstruatie
Een aanwijzing dat je in de overgang bent, is verandering in je menstruatie. Dit kan betekenen dat je cyclus korter of langer wordt, of dat je menstruaties overslaat. Je kunt heviger of minder hevig gaan bloeden. Eén op de vijf vrouwen tussen 35 en 55 ervaart hevig bloedverlies. Andere mogelijke klachten zijn meer of minder buikpijn en veranderingen in premenstruele symptomen zoals hoofdpijn, buikpijn, rugpijn, prikkelbaarheid of zelfs suïcidale gedachten die verdwijnen bij het begin van de menstruatie.
De menopauze is veel meer dan een opvlieger nu en dan en het stoppen van de menstruatie. Er gaat een jarenlang proces aan vooraf, dat zich al op veertig jaar op gang kan trekken.
Misverstanden over de overgang
De overgang begint niet altijd met het uitblijven van menstruaties. Vaak start het met een kortere cyclus en hevigere menstruaties door een opstoot van oestrogeen. Later daalt de hoeveelheid oestrogeen, wordt de cyclus langer en worden menstruaties lichter. Sommige vrouwen blijven echter regelmatig menstrueren tot het plotseling stopt.
Lichamelijke gevolgen
De geslachtshormonen oestrogeen en progesteron beïnvloeden het hele lichaam, van de hersenen en bloedvaten tot spieren, botten, borsten, darmen, immuunsysteem, ogen, huid en haar. Vandaar dat je in de overgang last kunt krijgen van concentratieproblemen, spierpijn of prikkelbare darmen.
Opvliegers en andere klachten
Opvliegers en nachtelijk zweten, soms gepaard met hartkloppingen en duizeligheid, zijn bekende overgangsklachten. Andere mogelijke klachten zijn vermoeidheid, pijnlijke spieren en gewrichten, blaasontstekingen, vaginale schimmelinfecties, gevoelige borsten, prikkelbaarheid en huilbuien.
Opvliegers en nachtelijk zweten, soms gepaard met hartkloppingen en duizeligheid, zijn bekende overgangsklachten.
Herkenning en erkenning
Veel klachten kunnen vaag zijn en leiden tot bezoeken aan diverse specialisten zonder dat aan de overgang wordt gedacht. Zelfs huisartsen en gynaecologen herkennen of erkennen overgangsklachten soms niet.
Meer weten
Op zoek naar eerlijke antwoorden op alle vragen over wat je te wachten staat in de overgangsfase? Luister live mee naar het webinar met Liesbeth Gijsel: Zo bereid je je voor op de menopauze.
Lees ook: Hoe veilig is hormoontherapie tijdens de overgang?
Wie is Liesbeth Gijsel?
Liesbeth Gijsel is wetenschapsjournalist en hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein. Ze schrijft vooral over psychologie en maakte voor Eos en Radio 1 de podcast Ongesteld. Liesbeth spreekt geregeld over hormonen en interviewde tal van experts in dit vakgebied. Ze is auteur van het boek F*uck de menopauze.
In samenwerking met Lannoo.