Hoogsensitief opvoeden: wat, waarom en hoe?

Kinderen worden omringd door prikkels en soms is het moeilijk deze te verwerken. Dat kan leiden tot boosheid, frustraties en moeite om te concentreren. Deze emotieregulatie is dus belangrijk om kinderen te helpen groeien.

— Charlotte Feyaerts | Rust- & kindercoach—

Wat?

Charlotte: “Laten we beginnen met te zeggen dat er niet zoiets bestaat als HET hoogsensitief kind maar dat het ene kind gewoon beter prikkels kan verwerken dan het andere. Een hoogsensitief kind heeft ongelofelijke talenten: het heeft meestal een beeldende fantasie, is creatief en vaak heel zorgzaam. Maar we zitten wel in een maatschappij met onzettend veel prikkels en hoogsensitieve kinderen hebben het soms wat moeilijker om ze te verwerken, want ze ervaren ze heel intens. Als dat verwerken niet goed gebeurt zullen ze gefrustreerd raken, vermoeid, boos, overprikkeld en minder geconcertreerd. Het is dan ook goed om dit al op jonge leeftijd te herkennen.

Waarom?

“Het is belangrijk voor een kind om rust te vinden om verder te kunnen groeien en zich verder te ontwikkelen. Nieuwe informatie kan pas opgenomen worden als daar ruimte voor is en de eerdere emoties verwerkt zijn. Om uit te leggen hoe die emotieregulatie werkt, gebruik ik vaak de metafoor van het emmertje. De grootte van het emmertje bepaalt hoeveel prikkels je kan verwerken. Maar ongeacht hoe groot dat is, vol is vol. En dan moet je eerst een manier vinden om het leeg te maken – lees: om de prikkels te verwerken – voor je nieuwe input kan krijgen. Blijf je input geven aan een volle emmer dan zal die gewoon overlopen.

Het is dus belangrijk dat je je kind leert om emoties in de eerste plaats te herkennen, verwoorden of benoemen. Dan pas kan hij of zij ze verwerken. Het negeren van emoties is meestal geen goed idee, het is zeker ok dat ze bang, boos of verdrietig zijn, zolang ze maar leren hoe ze daar mee om moeten gaan. Probeer dit ook steeds aan te passen aan hun leeftijd. Ten slotte hier een tip: de appel valt meestal niet ver van de boom. Een hoogsensitief kind heeft meestal ook (minstens een) hoogsensitieve ouder. Bekijk eerst even of jij je eigen gevoelens kan benoemen en kaderen?

Hoe?

“Ook hier is er helaas geen handboek en is er voor elk kind een beetje maatwerk nodig maar er zijn wel een aantal aanpassingen die een goede start bieden. Dat begint bij de basisbehoeftes: weet dat zaken als vermoeidheid en honger ook prikkels zijn. Een kind dat honger heeft zal zich dus op niet veel anders kunnen concentreren dan op dat hongergevoel. Daarnaast vormen rust en structuur een goede basis. Op tijd gaan slapen en een routine doorheen de dag bieden handvaten waar ze naar kunnen teruggrijpen.

Leer ze hun emoties herkennen en ga samen op zoek naar een manier om hier mee om te gaan. Zorg voor een rustige en veilige plek waar ze zich kunnen terugtrekken wanneer ze voelen dat ze daar nood aan hebben én begrijp dat de ene dag niet hetzelfde zal zijn als de andere. Er zijn tal van tips die je samen met je kind kan uitproberen maar ook hier het advies, wees geduldig en geef elke poging de nodige tijd om te kunnen werken. Geen enkele oplossing zal vanaf dag 1 ideaal zijn.”.

“Zorg eerst dat alle
basisbehoeften van
een kind vervuld zijn,
anders is elke prikkel
er eentje te veel”

Charlotte Feyaerts

Lees ook