Koken met je kind: hét recept voor gezonde eetgewoonten

Het is heel normaal dat je kleine dreumes liever de tanden in een koek zet dan in een lepel spinazie. Het goede nieuws is dat je op een hele leuke manier gezonde eetgewoonten bij je kinderen kan stimuleren: door samen te koken. Door kinderen actief te betrekken bij het kookproces, zijn ze meer geneigd om nieuwe voedingsmiddelen te proberen en leren ze ook op een speelse manier over het belang van gezonde voeding. Bovendien vergroot koken hun nieuwsgierigheid naar wat er op hun bord ligt.

Wat leren kinderen?

Koken met kleuters

Voor je kleuter kan de keuken een magische plek zijn. Kinderen van deze leeftijd proeven graag van nieuwe dingen als ze mee mogen helpen met de bereiding. Broccoli, waar ze eerst gillend van wegliepen, wordt opeens een stuk minder eng als ze betrokken zijn bij het snijden en koken ervan. De handelingen in de keuken maken voeding tastbaarder en helpen hen nieuwe ingrediënten te ontdekken op een speelse manier. Hierdoor ontwikkelt je kleuter een nieuwsgierigheid naar nieuwe smaken en texturen.

Broccoli, waar ze eerst gillend van wegliepen, wordt opeens een stuk minder eng als ze betrokken zijn bij het snijden en koken ervan.

Kleuters leren in de keuken ook over de transformatie van ingrediënten. Ze zien bijvoorbeeld hoe brood rijst in de oven, hoe een berg spinazie slinkt in de pan, of hoe verschillende ingrediënten samen iets compleet nieuws vormen. Samen met mama of papa koken, dat maakt voeding veel boeiender. Het helpt hen om voedsel niet alleen als ‘eten’ te zien, maar ook als een avontuurlijke ontdekking.

Koken met lagere schoolkinderen

Bij lagere schoolkinderen komt er een extra laag bij het koken. Het begrip voeding en gezondheid. Op deze leeftijd beginnen je kinderen verbanden te leggen tussen wat ze eten en hoe het hun lichaam beïnvloedt. Door ze te betrekken bij het koken, leren ze op een luchtige en praktische manier over voedingswaarden, zoals vezels, vitamines en mineralen. Samen koken geeft jullie ook een kans om te praten over waar voedsel vandaan komt en waarom een gebalanceerd dieet belangrijk is.

Je kan je kind ook bewust maken van het belang van duurzame voeding. Leg bijvoorbeeld uit waarom seizoensgroenten beter zijn voor het milieu en leer hen creatief omgaan met restjes om verspilling tegen te gaan. Zo worden kinderen zich niet alleen bewust van hun eigen gezondheid, maar ook van de impact van hun keuzes op de planeet.

Volg een van onze leuke en leerzame ouder-kind kookworkshops en neem alle eenvoudige tips en recepten mee naar huis.

Wat koken we vanavond?
Ontdek 40 stap-voor-stap gezinsrecepten die zowel bij jou als je kind in de smaak vallen, en ga er eenvoudig samen mee aan de slag.

Lees ook: