“Meer, meer, meer en de rest volgt vanzelf, maar dan beter” is het moto van chefkok en klinisch diëtist Michaël Sels. Hoe kan je dat toepassen wanneer de weegschaal je grootste vijand is? Met enkele haalbare tips geraak je al een heel eind, zo blijkt.
Blijf kritisch
Lekker eten associëren we vooral met genieten en verwennerij. Hoe rijm je dat dat met de wetenschap, die vooral oog heeft voor de invloed van voeding op onze gezondheid? Michaël Sels gaat de uitdaging graag aan. Zo haalt hij tijdens LifeTalks het voorbeeld van chiazaad aan, als populaire bron van calcium voor wie plantaardige melk drinkt. Of kies je toch beter voor de klassieke koemelk? Michaël heeft de rekening snel gemaakt:
• 950 mg calcium = 160 gram chiazaad
• 950 mg calcium = 1 glas melk en 2 plakken kaas
Kortom, zo zegt Michaël Sels, chiazaad is niet realistisch als volwaardige melkvervanger. Ook al zit er volgens wetenschappelijke artikels 5 keer meer calcium in chiazaad dan in melk. We moeten kritisch blijven en niet aan cherry picking doen: focussen op wat we graag horen en het volledige plaatje uit het oog verliezen.
Leef gezonder met deze 5 tips:
1. De verpakking vertelt alles
Ga niet op supermarktsafari maar winkel heel gericht. En vooral: vergelijk verpakkingen kritisch. Staat er op een doos koekjes dat er 97 % minder suiker in zit? Dat kan kloppen, maar dan is die suiker doorgaans vervangen door meer boter, eieren en meel. Waardoor de energiewaarde van suikerarme koekjes bijna gelijk is aan klassieke koekjes. Het effect van suikerarm is dan verwaarloosbaar.
2. De (on)zin van intermittend fasting
Zweer je bij intermittend fasting? Dan kan je volgens Michaël beter goed ontbijten en ’s avonds niet snacken dan omgekeerd. Liever een volwaardige avondmaaltijd dan een hele dag kleine hapjes.
3. Kies de weg van de minste weerstand
Je voedingspatroon veranderen is soms aartsmoeilijk. “Begin daarom met de maaltijden van de minste weerstand” zegt Michaël. Functionele maaltijden zoals het ontbijt of een lunch tijdens de werkweek. Gebruik gezonde ingrediënten wanneer je kookt met als enige bedoeling om jezelf te voeden. Vaak volgt de rest vanzelf. En op restaurant? “Je mag zeker opletten als je buitenshuis gaat eten, maar boet niet in aan kwaliteit. Blijf genieten!”
4. Hoe je groenten verpakt, maakt een groot verschil
Al eens geprobeerd om een rauwe biet mee te geven in de brooddoos van je kindje? Die krijg je ’s avonds netjes in één stuk terug. Wanneer je het beleg tussen een knalroze bietenwrap stopt, zal die wel met smaak opgegeten worden. De verpakking is vaak de sleutel om te scoren met gezonde voeding.
5. Let op de Nutri-Score
De Nutriscore helpt je om gezonde voeding te kiezen. Let wel: een koekje met een goede Nutriscore B is daarom niet gezonder dan soep met een lagere Nutriscore C. Producenten hoeven ook geen rekening te houden met de bereidingswijze. Frieten scoren beter dan kroketten, simpelweg omdat ze nog niet gebakken zijn en kroketten wel al bewerkt zijn.
4 tips om je leven gezond in te richten
17 % van de -18-jarigen heeft moeite om een gezond gewicht te houden. Bij de 18-plussers stijgt dat percentage zelfs tot 47 %! Gelukkig weet Michaël hoe je je lekker lang leven-omgeving kan inrichten aan de hand van 4 thema’s:
1. Beschikbaarheid
Zorg dat je omringd bent door gezonde dingen. Leg een fruitmand naast de koffiemachine op het werk. Snack peulvruchten. Of plaats een extra portie groenten op tafel, zodat iedereen vlot kan opscheppen.
2. De portiegrootte
Porties blijven groter worden. Geef daar je eigen, gezonde twist aan. Zo kan je in de winkel bijvoorbeeld een hamburger kopen waar al groenten in verwerkt zijn. Elke portie groenten, hoe klein ook, telt mee.
3. Moderne technologie
Het leven is op veel vlakken gemakkelijker geworden. Doe mee en installeer een waterapp op je smartphone, die je herinnert om water te drinken. Let op je stappenteller. Neem de trap in plaats van de lift. Kleine gedragswijzigingen, met een grote impact op je gezondheid.
4. Marketing
Vermijd in de supermarkt verpakkingen met extra grote hoeveelheden (sorry dames en heren marketeers). 25 % meer chips in een zakje? Die eet je uiteindelijk toch op, ook al was je al veel eerder voldaan. Heb je grotere hoeveelheden écht nodig? Niet altijd.
Wie is Michaël Sels?
- Werkt als diensthoofd van de dieetafdeling in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA), volgde hotelschool en werd later klinisch diëtist met specialisatie oncologie.
- Bekend als chef bij Njam! waar hij toont hoe je nog meer kan genieten van wat goed voor je is in plaats van dingen te schrappen.
- Auteur van verschillende boeken over voeding: ‘Lekker Lang Leven 1’, Lekker Lang Leven 2’ en zijn nieuwste ‘Prikkelbare darmen kookboek’.
Boeiende sprekers. Herkenbare verhalen. Verrijkende tips.
Over sommige kleine en grote dingen in het leven raak je nooit uitgepraat en kan je altijd bijleren. In onze LifeTalks webinars nemen boeiende sprekers je mee in hun expertise of vertellen hoe ze zelf uitdagingen hebben aangepakt. Gebaseerd op hun eigen verhaal!