Zo kan je levens redden dankzij het Heimlichmanoeuvre

Als jonge ouder leer je instinctief om voorbereid te zijn op elk mogelijk ongelukje met je kind. Een buil in de speeltuin genees je met een kus op het voorhoofd, een schaafwonde tijdens het fietsen verdwijnt achter een pleister. Maar wat als je kindje een voorwerp, zoals een knikker of een bouwblokje, per ongeluk inslikt en in ademnood geraakt? Door het Heimlichmanoeuvre toe te passen, kan je je kind dan snel en eenvoudig redden. We geven je vijf tips, zodat je precies weet wat je moet doen wanneer je kind in ademnood is.

Verslikken is daarom niet stikken

Wel even nuanceren: een kind dat zich verslikt, is daarom niet meteen in ademnood. Een lichte verslikking is doorgaans onschuldig en snel opgelost. Het kind heeft even moeite met ademen, maar komt dit zelf te boven. Bij een ernstige verslikking is de luchtweg totaal afgesloten door een voorwerp. Dan moet je als volwassene meteen handelen!

5 tips om je kind te redden wanneer het stikt

  1. Blijf altijd kalm: Je kind panikeert en dat is volkomen begrijpelijk. Wanneer jij ook in paniek slaat, vererger je de situatie alleen maar. Concentreer je in de eerste plaats op de te volgen stappen.
  1. Pik de juiste signalen op: Een kindje in ademnood grijpt instinctief naar zijn keel. Wanneer je dat ziet gebeuren, weet je dat je snel moet handelen. Geef eerst 5 rugslagen tussen de schouderbladen, gevolgd door 5 buikstoten.
  1. Let op je houding: Ga bij de buikstoten achter je kind staan en plaats een van je vuisten (met de duim in je hand!) tussen de navel en de ribben van je kindje. Grijp die vuist vast met je andere hand en trek je vuist naar jezelf en tegelijk naar boven toe. Herhaal de beweging maximaal 5 keer.
  1. Stop op tijd: Van zodra het voorwerp is vrijgekomen, mag je stoppen met de rugslagen en buikstoten. Zo krijgt het kindje meteen voldoende ruimte om letterlijk op adem te komen.
  1. Vraag hulp: Verwittig altijd meteen de hulpdiensten, ook al heb je het Heimlichmanoeuvre zonet succesvol uitgevoerd. Er kunnen zich altijd complicaties voordoen die niet met het blote oog zichtbaar zijn.

Ineens verslikte hij zich ...

Toen Otis 2 jaar was at hij tijdens een familiefeest een stukje worst. Van noten kenden we het gevaar maar bij dat stukje worst stelden we ons niet meteen vragen. Ineens verslikte hij zich …

Otis werd helemaal rood en greep naar zijn keel! Ik panikeerde maar het stukje worst kwam gelukkig terug vrij doordat Otis zelf ging hoesten. Het was zo snel gebeurd en gelukkig ook snel opgelost maar toch: het blijft me nog altijd bij als een nare ervaring. Nadien heb ik een workshop EHBO gevolgd en dat zorgt toch voor gemoedsrust: je weet wanneer je je echt zorgen moet maken en wat je dan moet doen.

— Kathlien, mama van Otis

Workshop EHBO voor baby’s en jonge kinderen

Hoe meer mensen de techniek van de rugslagen en buikstoten kennen, hoe beter natuurlijk! Wil je zelf zo goed mogelijk voorbereid zijn? Bij Colruyt Group Academy kan je je nu inschrijven voor de workshop EHBO voor baby’s en jonge kinderen (0 tot 5 jaar).

Lees ook