Maak je barbecue zomerklaar

Grote kans dat je barbecue de afgelopen maanden onder een dun laagje stof in de garage of tuinberging heeft gestaan. Met deze drie gouden tips van onze partner Barbecook krijg je je barbecue weer spick and span.

1

Start met de binnenkant

Schrik niet, maar tijdens de vochtige wintermaanden kunnen zich aan de binnenkant van je barbecuetoestel schimmels ontwikkelen. Ook kleine insecten kunnen er zich verschuilen. Met wat mild afwasmiddel en lauwwarm water was je deze weg om je barbecue vervolgens goed af te spoelen en af te drogen. Heb je een gasbarbecue dan kijk je het best ook de branders en venturibuizen na zoals aangegeven in de handleiding van het toestel.

2

Vergeet het rooster niet

De volgende stap is het schoonmaken van het rooster. Gebruik een handige 3-in-1 borstel waarmee je kan borstelen, schuren én schrapen. Zet bij een gasbarbecue alle branders een tiental minuten op de hoogste stand om het aangekoekte vuil van je rooster te verwijderen, als het echt niet lukt om het eraf te schuren. De belangrijkste tip is trouwens om niet té hard te schuren, dan loop je het risico dat de beschermende bovenlaag eraf gaat. Het is overigens perfect normaal dat je het rooster na verloop van tijd zwarter wordt, het belangrijkste is dat de etensresten verwijderd zijn. Gebruik vooral geen agressieve reingingsmiddelen en spoel goed na. Gietijzeren roosters wrijf je na het schoonmaken in met wat neutrale olie zoals zonnebloem- of arachideolie om roestvorming te voorkomen.

3

Safety first, check de gasaansluiting

Deze tip geldt uiteraard alleen voor een gasbarbecue, maar het is van groot belang. Om je gasfles aan te sluiten heb je de juiste gasregulator en -slang nodig. Deze zorgen ervoor dat de druk van de gasfles, die meestal hoger is dan wat je barbecue nodig heeft, wordt aangepast of gereduceerd. De meeste gasslangen hebben een levensduur van 5 tot 10 jaar, dus kijk hem ook zeker even na op lekkages.

  1. Maak een zeepsopje.
  2. Draai de gasfles langzaam open eens de volle gasfles op de barbecue is aangesloten en alle regelknoppen van je barbecue op ‘OFF’ staan,
  3. Bevochtig vervolgens de aansluiting en de slang lichtjes met het zeepsopje.
  4. Ontstaan er zeepbelletjes? Slecht teken, er ontsnapt gas, je moet de slang vervangen voor verder gebruik. Geen zeepbelletjes te bespeuren? Dan zit je safe!

Ontdek onze barbecueworkshops en wordt een echte barbecuekoning of -koningin

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Barbecook .