Maak je BBQ gebruiksklaar

Een vuur aansteken is één ding, maar je barbecuevuur gebruiksklaar maken om je ingrediënten er optimaal op te grillen is een andere zaak. Ontdek hier het antwoord op veelgestelde barbecuevragen. Zo zijn je je BBQ-skills én je grill meteen helemaal opgefrist.

Hoe lang op voorhand steek je een barbecue aan?

Voor een geslaagde barbecue heb je wat geduld nodig. Steek je barbecue minstens 30 minuten, maar liefst 1 uur, op voorhand aan. Zo hebben de briketten of houtskool voldoende tijd om goed te ontbranden en op temperatuur te komen.

Houtskool of briketten?

Heb je een grote groep hongerige gasten uitgenodigd? Dan kies je best voor houtskool. Houtskool is namelijk sneller op temperatuur dan briketten. Je kan gauw beginnen met grillen en de stukjes vlees, vis of groenten zullen sneller klaar zijn. Je hebt geen deksel op je barbecue nodig.

Hoe je BBQ aansteken met houtskool:

  • Leg de houtskool op de barbecue
  • Verspreid de houtskool
  • Steek de houtskool aan met een aanmaakmiddel, zoals aanmaakblokjes, en wacht een halfuur tot een uur tot de kolen heet zijn.

Mag het iets langer duren? Ga dan voor briketten. Briketten blijven langer gloeien en zijn heel geschikt voor gerechten die je lang wil laten garen, voor een lekker mals resultaat. Denk maar aan pulled pork, spareribs of maïskolven.

Hoe je BBQ aansteken met briketten:

  • Leg eerst aanmaakblokjes in de barbecue
  • Leg de briketten erbovenop, maar zorg dat je de aanmaakblokjes nog kan aansteken
  • Steek de aanmaakblokjes aan. Belangrijk: de briketten worden sneller warm als er voldoende zuurstof bij het vuur komt.

Wat je kiest, hangt dus af van wat je wil grillen en hoe snel dat moet gaan. Een combinatie van de twee kan ook prima. Start dan op de bodem van de barbecue met een laagje houtskool en bedek daarna met briketten.

Wanneer is het vuur grill-klaar?

De vraag van elke aspirerende grillmaster: hoe weet je of je vuur klaar is om te grillen? In twee gemakkelijke stappen heb je meteen een antwoord op deze vraag.

Stap 1.

Wacht tot de vlammen en de meeste rook verdwenen zijn. Als de houtskool of briketten bijna grijs kleuren, is je vuur klaar.

Stap 2.

Test de temperatuur door je hand (voorzichtig) boven het rooster te houden. Kan je dit maar drie seconden of minder volhouden, dan is je vuur helemaal klaar.

Indirect vs. direct grillen?

Er bestaan twee BBQ-technieken: direct en indirect grillen. Bij direct grillen komen je ingrediënten in aanraking met het vuur. Bij indirect grillen raakt het voedsel het vuur niet, maar heb je wel een deksel op je barbecue nodig.

  • Voor ingrediënten die minder dan 20 minuten moeten garen, zoals vis of een steak, gebruik je best directe warmte. Dan leg je het stuk vis of vlees centraal, recht boven de kolen of briketten.

  • Bij ingrediënten die langer dan 20 minuten op het rooster moeten liggen, gril je beter indirect. Ook groenten leg je best aan de zijkant van het BBQ-rooster voor het lekkerste resultaat. Hetzelfde effect krijg je als je de kolen of briketten opschuift, zodat ze niet vlak onder je ingrediënten liggen. Heerlijk (eenvoudig)!

Wakkerden we je BBQ-zin aan?

Ga aan de slag met deze tips of ontdek nog meer tips op Barbecook.be en geniet à volonté van je volgende barbecue met vrienden of familie. Smakelijk!