Meal prepping: 7 tips voor nog meer gemak

Meal prepping: het is niet meer dan je maaltijden vooraf klaarmaken om achteraf tijd te besparen. Om het tijdens drukke momenten toch een beetje makkelijker te maken dus. De klassieke aanpak? Op een rustige zondag bereid je alle of alvast een deel van de maaltijden van de komende week. De gerechten hoef je op het moment zelf alleen nog uit de koelkast of diepvries te halen en op te warmen. En dat kan die ene avond écht het verschil maken.

7 tips om meal prepping nog gemakkelijker te maken

Tip 1: Afkoelen geblazen

Laat je gerechten altijd op je aanrecht afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer zet. Maar ook weer niet langer dan 2 uur want dan beginnen de bacteriën te groeien.

Tip 2: Koelkast of diepvries?

Zet je je gerecht in de koelkast? Dan eet je dat best binnen de 2 dagen op. In de diepvries kan het natuurlijk langer, tot 3 maanden. Check ook zeker eens de temperatuur: niet meer dan 4 °C voor de koelkast en ten minste -18° C voor de vriezer.

Tip 3: Op elk potje een dekseltje (en stickertje)

Gebruik degelijke bewaardozen voor de diepvries. Vergeet ook niet de invriesdatum en de inhoud op het deksel te schrijven. Dat komt echt van pas om bij te houden wat eerst op moet.

Tip 4: Rustig ontdooien

Ga voor een niet te grote shock: laat je ingevroren gerechten de avond voordien al ontdooien in de koelkast. Ontdooien buiten de koelkast vermijd je beter. De ontdooifunctie van je microgolfoven helpt je uit de nood als je wat vergeetachtig bent. 😉

Tip 5: Roer halverwege

Warm je je gerechtje op in de microgolfoven? Roer dan zeker eens halverwege om zodat je geen onaangenaam koude happen tussen de warme hebt. Zonde van je kookkunsten!

Tip 6: Variatie troef!

Zorg voor variatie, zo word je je maaltijden niet te snel beu. Hoe jammer zou het zijn als de favoriet van het huis – meestal spaghetti – zijn plekje verliest? Kook je bijvoorbeeld met een grote hoeveelheid flespompoenen omdat die in promo stonden? Gebruik dan de helft voor een maaltijdsoep en de andere helft voor een risottogerechtje met feta en nootjes.

Tip 7: Een slimme eerste aanzet

Weet je niet wat doen met een restje groenten, vlees of vis? Kook, stoom of bak ze en vries ze in. Ze komen vast nog wel eens van pas. Ideaal om voedselverspilling tegen te gaan, maar ook wie aanbiedingen in de gaten houdt, kan zo flink besparen.