De lente is dé periode bij uitstek om te beginnen met een (mini)moestuin. In volle grond of liever in een moestuinbak? Wij tippen je 7 voordelen waarom groenten van eigen kweek zo’n goed idee zijn.
1. Smaakbommetjes
Een groot voordeel van zelfgekweekte groenten en fruit is dat ze veel smaakvoller zijn, omdat je ze altijd op het juiste moment kan oogsten. Je plukt ze, in het seizoen, wanneer ze op hun best zijn en dat levert heel wat smaakvoordeel op.
Leuke smaakmakers zijn tuinkruiden die je zelf kweekt, door ze als kruidenplantjes in de supermarkt te kopen en ze na aankoop te scheuren. Hierbij verdeel je de plant met wortelkluit en al in meerdere kleine potten. Zet de kleine plantjes eerst in hun eigen pot, voordat je ze buiten plant. Dat werkt onder andere bij munt, citroenmelisse, oregano, bieslook …
2. Het is duurzaam
Zelf groenten en fruit telen spaart niet alleen heel wat transportkilometers én verpakkingen uit, je krijgt ook meer voeling met de seizoenen en met het voedsel dat op je bord komt. Je hebt het immers met veel geduld en toewijding gezaaid, geplant, uitgedund, bewatert, bemest en geoogst. Uit dat groeiproces haal je veel voldoening, bovendien weet je hoeveel werk erin kruipt en ga je ook minder eten weggooien. Wist je bijvoorbeeld dat je prei, selder, lente-ui en sla gemakkelijk opnieuw kan planten? Gooi de voetjes (het onderste stuk) dus niet weg, maar zet het in een glaasje water. Als er wortels aankomen kan je het planten in aarde. Na een tijdje groeit er dan een heuse nieuwe plant uit.
3. Buiten in beweging
Werken in de buitenlucht is ook een van de voordelen van een moestuin. Ongemerkt ben je een paar uur in beweging. En geef toe: een eigen moestuin is een goede work-out. Compost aanbrengen op groentebedden, een tegelpaadje aanleggen, met volle gieters sjouwen, het geeft je de nodige lichaamsbeweging.
4. Welkom moestuin, vaarwel stress
Met je handen (en soms ook voeten) in de aarde wroeten werkt ontspannend. Onkruid wieden, zaadjes zaaien of sla netjes op een recht rijtje planten, het zijn allemaal eenvoudige klusjes die toch al je aandacht opeisen. Zo verdwijnen je andere gedachten naar de achtergrond en kan je je hoofd leegmaken. Even tijd maken voor jezelf, weg files, werkstress en drukte.
5. Samen in de tuin
Moestuinieren, een soloproject? Dat hoeft niet. Geef je kinderen hun eigen plekje grond of een moestuinbak waar ze hun ding kunnen doen. Kies voor hen wel een bak met maximum acht vakken of minder om het overzicht te bewaren. Zo zaaien ze zelf bloemen en groenten en leren op die manier waar ons eten vandaan komt. En van groenten die ze zelf gekweekt hebben, zullen ze zeker willen proeven.
Als je op zoek bent naar andere mensen om tips, advies en plantenstekjes te delen, kan je ook lid worden van een samentuin, volkstuin of tuinvereniging in je buurt. Zo combineer je je moestuin met wat extra sociaal contact, waar de ene al wat meer nood aan heeft dan de andere.
6. Boost voor je creativiteit / Creatief koken
Soms zit je met handenvol tomaten of tien courgettes die op hetzelfde moment rijp zijn. Die overvloed zet je zachtjes aan tot een rondje omdenken in de keuken. Soep, stoofpotje, quiche, tarte tatin, pizza, groentesaus … Grasduin tussen de recepten en breid je kookkennis uit.
Ook leert tuinieren je om je eigen oogst te bewaren als je die niet meteen kan opeten. Verwerk tomaten bijvoorbeeld tot saus, rode bessen, frambozen of aardbeien tot confituur of sap. Of probeer eens te wecken, te fermenteren of te pekelen. Leuk om te bewaren voor de rest van het jaar!
7. Nieuwe soorten ontdekken
Sommige groenten zijn niet meteen in de supermarkt te verkrijgen, omdat ze bijvoorbeeld niet lang bewaard kunnen worden of omdat er weinig vraag naar is. Denk aan snijbiet of snijsla, speciale tomaten- of aardappelrassen, eetbare bloemen zoals goudsbloem, komkommerkruid of Oost-Indische kers. Ook soorten zoals bessen, erwten en peultjes zijn handig om snel te kunnen plukken. Het perfecte excuus om ze in je moestuin te zetten dus, zo kan je ook van deze verscheidenheid aan smaken genieten.