Oefenen in rekenen, lezen en motoriek? Ga samen koken!

Wiskunde, taal en fijne motoriek saai? Niet als je deze vaardigheden traint in … de keuken. Kinderen die mee helpen koken, steken heel wat op. Wij zetten de belangrijkste leermomentjes op een rij voor je.

Koken & reken- en taalvaardigheden

Het bereiden van een maaltijd is eigenlijk een praktisch wiskundeprobleem in actie. Kids kunnen hun rekenvaardigheden ontwikkelen op verschillende manieren:

1. Afwegen en meten van ingrediënten

Door te werken met verschillende maten zoals grammen, liters, theelepels en eetlepels, leren kinderen over het meten van hoeveelheden. Suiker afwegen voor een cake of melk afmeten voor pannenkoeken zijn ideale manieren om inzicht te krijgen in gewichten en hoeveelheden.

2. Recepten lezen en volgen

Recepten zijn in feite wiskundige formules: je moet ze nauwkeurig opvolgen. Zo leren kinderen om instructies te lezen en stap voor stap te werken, net als bij een rekensom. Recepten helpen ook om taalvaardigheden te verbeteren. Door instructies nauwkeurig te lezen, breiden je kids hun woordenschat uit en leren ze stap voor stap een tekst begrijpen en uitvoeren. Ze ontdekken nieuwe kooktermen én leren complexe instructies volgen.

3. Verhoudingen begrijpen

Recepten werken vaak met verhoudingen, zoals 1 deel water op 2 delen rijst. Dit leert kinderen over verhoudingen en verhoudingsgewijs denken, een belangrijk wiskundig concept dat verder gaat dan de keuken.

4. Optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen

Van het verdubbelen van een recept tot het halveren van de hoeveelheden. Kokkerellen biedt veel mogelijkheden om met eenvoudige wiskundige bewerkingen te oefenen. Kinderen leren bijvoorbeeld om uit te rekenen hoeveel gram bloem ze nodig hebben als het recept voor 2 personen is en ze voor 4 mensen willen koken.

Koken & motorische ontwikkeling

Naast de wiskundige kant biedt koken ook een uitgelezen kans om de fijne motoriek van je kinderen te ontwikkelen:

1. Roeren en kneden

Door ingrediënten te roeren of deeg te kneden, ontwikkelen kinderen kracht en controle in hun handen en polsen, wat belangrijk is voor hun fijne motoriek.

2. Snijden (onder toezicht)

Onder begeleiding kunnen kinderen eenvoudige snijtechnieken leren met zachte ingrediënten zoals banaan of komkommer. Dit helpt hen om hand-oogcoördinatie te verbeteren en de kracht en precisie in hun vingers en handen te ontwikkelen.

3. Gebruik van keukenmateriaal

Werken met keukengerei zoals een garde, lepel, zeef of tang, helpt kinderen om hun motorische controle te verbeteren. Elke keer dat je kapoentjes een ander keukengereedschap gebruiken, ontwikkelen ze hun vaardigheden op een subtiele, maar belangrijke manier.

4. Gieten en doseren

Of het nu gaat om het gieten van melk in een kom of het zorgvuldig afmeten van bloem, deze handelingen versterken de fijne motoriek en de hand-oogcoördinatie van kinderen. Het vraagt focus en precisie om dit zonder morsen te doen.

Volg een van onze leuke en leerzame ouder-kind kookworkshops en neem alle eenvoudige tips en recepten mee naar huis.

Wat koken we vanavond?
Ontdek 40 stap-voor-stap gezinsrecepten die zowel bij jou als je kind in de smaak vallen, en ga er eenvoudig samen mee aan de slag.

Lees ook: