Kleuterjuf, actrice en creatieve duizendpoot Joke Verstraeten legt uit waarom rollenspel zo belangrijk is. “Imitatiespel is niet alleen leuk voor je kind, het stimuleert ook verschillende interessante processen, zonder dat jij of je kind het in de gaten hebben.”
Van brandweerman tot cowboy en indiaan, in hun verbeelding kunnen kinderen iedereen zijn die ze willen zijn. Joke Verstraeten: “Traditionele rollen of bekende tv-personages, de meeste kinderen gaan er helemaal in op. Dat is ook de basis van het rollenspel: je inbeelden dat je iemand anders bent en die rol naspelen. Met dit imitatiespel gaan trouwens heel wat voordelen gepaard. Als (groot)ouder is het dan ook erg belangrijk om dit soort van spel aan te moedigen.”
1. Beter geheugen
“Uit verhalen, filmpjes en situaties uit het dagelijks leven onthouden kinderen verschillende dingen die ze kunnen toepassen tijdens hun verkleedpartijtjes. Zo stimuleert rollenspel hun brein en wordt hun geheugen op de proef gesteld, waardoor het verder kan ontwikkelen.”
2. Boost voor de taalontwikkeling
“Wanneer kinderen ‘ander personages’ spelen, gaan ze vaak ook op een andere manier praten. Misschien worden er zelfs woorden gezegd die ze normaal gezien niet zo snel zouden gebruiken. Door regelmatig aan imitatiespel te doen, breidt hun woordenschat dus uit. Ze spelen, praten en communiceren veel waardoor hun taalontwikkeling ook groeit. Ze oefenen woordenschat, leren zinnen bouwen en hoe met anderen om te gaan. Daarnaast komt ook symbolisch en abstract denken aan de beurt en ervaren kinderen hoe ze moeten onderhandelen en zelf problemen kunnen oplossen.”
3. Leren probleemoplossend denken
“Rollenspel met leeftijdsgenootjes is een perfecte manier om te leren samenwerken. Kinderen kijken welke personages er in hun spel voorkomen en hoe ze de ‘taken’ onderling verdelen. Dat prikkelt niet alleen hun probleemoplossend vermogen, maar ook het vermogen om samen te werken. Spelende kinderen komen immers soms voor dilemma’s te staan. Wie speelt de dokter, wie de patiënt? Door deze discussies leren ze onder meer oplossingsgericht denken.”
4. Sociale vaardigheden ontwikkelen
“Kinderen leren de wereld ontdekken door in de huid van een andere persoon te kruipen en op die manier te voelen en te ervaren. Zo kunnen ze heel wat sociale skills aanleren zoals bijvoorbeeld empathie tonen, rekening houden met elkaar, ruzies oplossen … Ook kan er tijdens rollenspel geëxperimenteerd worden met spannende dingen: agressie uitproberen of een ruzie oplossen. Dat is veiliger om in een spel te leren dan in het echt.”
“Je kind leert bovendien omgaan met verschillende perspectieven. Tijdens een rollenspel proberen ze immers verschillende standpunten uit in verschillende situaties. Op restaurant kunnen ze een kindje spelen dat niets lust, maar evengoed de ouder die de gerechten besteld of de ober die het eten komt brengen. Zo ontdekken ze de relaties tussen personen en zien ze hoe verschillende mensen de wereld anders bekijken. Hoe mensen op elkaar inwerken en samenwerken speelt hier ook een rol. Dit heeft als gevolg dat kinderen zelf meer bereid zijn om te delen, samen te spelen en empathie te tonen.”
5. Bouwen aan zelfvertrouwen
“Op jonge leeftijd hebben kinderen maar weinig controle over hun leventje. Als ze zich bijvoorbeeld inbeelden dat ze een superheld of dierenarts zijn, werkt dat versterkend. Het helpt hen bouwen aan hun zelfvertrouwen. Daarnaast kan je rollenspel ook zien als een manier om te praten over angsten en bezorgdheden en ze daarna los te laten. Door kleine traumatische ervaringen of emotionele gebeurtenissen na te spelen in een veilige omgeving, kunnen kinderen de controle nemen om het in perspectief te plaatsen.
Is je kind zenuwachtig voor een vaccinatie, een bezoekje aan de tandarts of ging hij voor het eerst op zwemles? Speel de situatie na in een rollenspel met je kind, jezelf of een knuffelbeer in de hoofdrol, zo neem je de spanning voor een stukje weg. Ook kunnen kinderen door dit rollenspel hun gevoelens, die tijdens angstige momenten naar boven kwamen, een plaats geven. Het geeft hun bovendien een gevoel van onafhankelijkheid omdat ze hun eigen regels kunnen opstellen.”
6. Goed voor de motoriek
“Het valt mij op dat kinderen zich motorisch minder sterk en snel ontwikkelen dan vroeger. Rollenspel combineert zowel elementen die de grove als de fijne motoriek goed ondersteunen. Het rondrennen en springen tijdens het actief spelen stimuleert de grove motoriek, terwijl het zich verkleden en zelf bijvoorbeeld een hemd (leren) dichtknopen of een jas dichtritsen de fijne motoriek helpt uitbreiden.”
7. Je leert je kind beter kennen
“Tijdens imitatiespel kan je veel te weten komen over je kind. De rol die je kind aanneemt zegt immers iets over zijn persoonlijkheid en interesses. Is je kind eerder dominant en neemt het de leiding of zal het eerder op de achtergrond blijven? Daag je kind ook eens uit om net de tegenovergestelde rol op zich te nemen. Verrijkend!”
Dagkampen vol fantasie, van festivalsterren tot superhelden.