“Van mij zal je geen concrete opvoedingstips krijgen,” zo opende Peter Adriaenssens zijn LifeTalks. Daarna volgden gelukkig heel wat verrassende inzichten. Een bloemlezing van een intrigerende avond.
Elk kind is uniek
En maar goed ook! Elk kind heeft jaren nodig om zichzelf te ontwikkelen tot een volwassene die zijn plaats vindt in onze maatschappij. Die ontwikkeling is een combinatie van aanleg, opvoeding en toeval. Peter Adriaenssens zou graag die laatste factor wat vaker horen. Je kan je stinkende best doen om je kind in een warm gezin op te voeden en goed te omringen. Maar wanneer het toeval beslist dat er bijvoorbeeld een ongeluk gebeurt of je kind verkeerde vrienden leert kennen, kan je altijd nog een problematisch kind krijgen.
Ouders zijn goed bezig
Moeten we dan nog harder ons best doen? Tijd voor wat nuance. We besteden nu al meer tijd en geld aan ons gezin dan vorige generaties. Mama’s die buitenshuis werken in 2024 hebben zelfs evenveel oog voor hun kinderen als thuiswerkende moeders in de jaren zeventig. Toch voelen we alsmaar meer druk om het beter te doen: 2/3 van de ouders vindt opvoeden zwaarder dan gedacht, een kwart vindt het zelfs heel zwaar.
7 inzichten over opvoeden:
- Kijk door de bril van je kind. Je kan als ouders zeker een idee hebben over de ideale opvoeding. Toch moet je af en toe samenzitten met je kinderen en vragen naar hun mening.
- Stommiteiten zijn toegelaten. Tot voor kort ‘trainden’ we onze kinderen, zodat ze hopelijk geen stommiteiten zouden uithalen. Nu evolueren we naar de vraag “Hoe help ik mijn kind mens worden?” waardoor we onze kinderen leren om standvastiger in het leven te staan.
- Er zijn geen simpele oplossingen meer. Kinderen moeten van kleins af aan leren om flexibeler in het leven te staan. Zo zijn ze later beter gewapend om gepast te reageren op onverwachte gebeurtenissen.
- We mogen vertrouwen leggen in onze kinderen. Zeg niet langer tegen je kind “Ik hoop dat we kunnen behouden wat we tot nu toe opgebouwd hebben”, maar zeg “Ik kan niet wachten tot je jouw plaats in onze maatschappij opneemt”.
- Er is altijd hoop. ‘De eerste 1000 dagen’ is een gekend begrip. Peter Adriaenssens laat zich daar niet door beperken. Er komt namelijk altijd een nieuwe fase in de ontwikkeling van een jongere. Als het in die eerste 1000 dagen om de een of andere reden niet lukt, kan je op een later oment weer inpikken.
- We mogen weer praten over onze gevoelens. Luister, moedig aan en motiveer je kind. Laat – waar mogelijk – je kind oplossingen bedenken voor een probleem in plaats van zelf de oplossing aan te reiken.
- Communiceer positief. Let op: positief communiceren is niet alles meteen goed vinden. Misdraagt je kind zich? Zeg dan wat je wilt dat er gebeurt, in plaats van te hameren op wat je niet meer mag doen.
“Bij opvoeden zijn er altijd blutsen en builen.”
Peter Adriaenssens
Een complex context voor een complexe ontwikkeling
Jongeren leven in een samenleving die ingewikkelder is dan ooit. Daarom moet er een evenwicht zijn tussen het individu en wat belangrijk is voor het gezin. Samen opvoeden betekent ook de babysit erbij betrekken, de grootouders en leerkrachten. Je staat er als ouder nooit alleen voor. Het gezin blijft wel de hoeksteen van verbinding. Daar kan je als ouder op 2 manieren aan werken:
- Organiseer genoeg momenten om je kind te ontmoeten. De maaltijd is daar ideaal voor. Of, zoals Peter het zei: “Zorg dat er altijd extra spaghettisaus in de diepvries ligt, zodat de vrienden van je kind ook kunnen aanschuiven.”
- Durf aan te raken en vast te houden. Wanneer je zegt dat je je kind vertrouwt of graag ziet, versterkt een knuffel die woorden. Een knuffel is geen verplichting, maar is wel een constante in je leven: van dansen met je baby en de openingsdans tijdens een huwelijk tot de laatste knuffel die je geeft aan iemand die op sterven ligt.
Wie is Peter Adriaenssens
- Vooraanstaand Belgisch kinder- en jeugdpsychiater, verbonden aan het UZ Leuven.
- Auteur van meerdere bestsellers over opvoeden, waaronder ‘Opvoeden is een groeiproces’, ‘Praten met je tiener’ en ‘Gids voor succesvol opvoeden’.
- Veelgevraagd lector en opiniemaker in Vlaanderen.
- Bekroond met verschillende prijzen en erkenningen, waaronder in 2023 de Abraham Maslow Prijs voor de meest grensverleggende therapeut in Vlaanderen.
Boeiende sprekers. Herkenbare verhalen. Verrijkende tips.
Over sommige kleine en grote dingen in het leven raak je nooit uitgepraat en kan je altijd bijleren. In onze LifeTalks webinars nemen boeiende sprekers je mee in hun expertise of vertellen hoe ze zelf uitdagingen hebben aangepakt. Gebaseerd op hun eigen verhaal!