Puur, melk of wit met praliné? We zetten maar al te graag onze tanden in een stukje heerlijke chocolade. En waarom niet kiezen voor duurzame chocolade? Karen Janssens, Expert Sustainable Sourcing bij Colruyt Group, vertelt hoe Boni het verschil maakt op vlak van smaak én hoe ze samenwerken met cacaotelers.
Waarom kiezen voor duurzame chocolade?
Duurzame chocolade is een lekkere keuze voor jou én een geweldige keuze voor de cacaoboer.Zo pakt Boni het aan:
De cacao voor de Lekker Bezig-chocoladetabletten van Boni is Fairtrade-gecertificeerd. Ze kopen cacao aan bij twee coöperaties in Ivoorkust. Zo weten ze precies waar de bonen groeien en onder welke omstandigheden ze gekweekt worden. Alle ketenpartners zetten zich samen in voor een leefbaar inkomen voor de boer.
Zie je het Fairtrade-logo op een verpakking? Dit logogarandeert een minimumprijs voor de boer én versterkt de boerencoöperatie, zodat ze zelfstandig hun toekomst in handen nemen. Het certificatiesysteem gaat kinderarbeid actief tegen en beschermt het milieu.
Wanneer de referentieprijs voor een leefbaar inkomen niet behaald is, voorziet Boni een extra premie. Samen met de ketenpartners zetten ze ook in op herbebossing in de streek. Colruyt Group Foundation bevordert de zelfstandigheid van jongeren in de gemeenschap via opleiding en begeleiding in de landbouw.
Wat is het probleem in de cacaoketen?
Volgens Karen Janssens zijn er verschillende aandachtspunten. "Miljoenen boeren in het begin van de chocoladeketen telen cacao, maar ze leven en werken veel te vaak in niet zo'n fraaie omstandigheden. Om uitbuiting terug te dringen helpen we, samen met Puratos, Rikolto en Fairtrade, de cacaoboeren naar een leefbaar inkomen. Armoede is namelijk de belangrijkste oorzaak van kinderarbeid en ontbossing. Het verduurzamen van onze producten is een essentieel onderdeel van onze koers. Elk product dat in de winkelrekken belandt, is namelijk een kans om een positieve impact te hebben op iedereen die in de keten betrokken is. We willen als Colruyt Group niet enkel in België, maar ook in andere landen waar we grondstoffen of voeding aankopen een positieve economische en sociale spiraal tot stand brengen."
“Elk product dat in onze
Karen Janssens
winkelrekken ligt, is een kans om een
positieve impact te hebben op
iedereen die in de keten betrokken is.”
Hoe zit dat precies voor de Boni chocoladetabletten?
"Het begint met te weten wie onze bonen produceren en onder welke omstandigheden. Samen met onze ketenpartners zetten we ons in om toe te werken naar een leefbaar inkomen voor die boeren. Dat begint bij de referentieprijs voor een leefbaar inkomen te betalen. We realiseren dit door, wanneer nodig, een extra premie boven op de marktprijs en fairtrade-premie te betalen. Maar centen alleen zijn niet voldoende. We kiezen resoluut voor een geïntegreerde aanpak:
- We investeren in de kennis en ervaring van de boeren, zodat ze hun oogstopbrengst kunnen maximaliseren, kunnen inzetten op biodiversiteit en veerkrachtiger zijn tegen klimaatveranderingen.
- We doen aan herbebossing, zowel op de plantages als op de gronden errond.
Het is een langetermijnengagement, want enkel op die manier kunnen we het probleem structureel aanpakken."
Wat zijn de plannen voor de toekomst?
“Om het chocoladeaanbod van Boni nog verder te verduurzamen, heeft Colruyt Group zich aangesloten bij Tony’s Open Chain. In de loop van volgend jaar liggen de eerste sinterklaas-chocoladeproducten in de winkelrekken. En daar worden steeds meer producten aan toegevoegd.”
Dit blogartikel kwam tot stand in samenwerking met Boni.