Bacteriën in huis: hier zitten ze verstopt.

Bacteriën zijn met het blote oog niet te zien, maar ze verschuilen zich overal. Wist je dat er in je huis onverwachte plekken zijn waar ze zich kunnen ophopen? Hier zijn zes verrassende plekken waar bacteriën zich vaak verstoppen — en wat je eraan kunt doen:

  1. Zout- en pepermolens
    Zout- en pepermolens zijn verrassend bacterierijk. Ze worden vaak vergeten bij het schoonmaken, maar worden wel regelmatig aangeraakt tijdens het koken en eten. Vergeet niet om ze af en toe af te nemen met een desinfecterende doek of spray wanneer je de eettafel schoonmaakt. Zo blijft alles lekker fris.
  1. Tandenborstel
    Je gebruikt 'm elke dag, maar realiseer je je hoeveel bacteriën zich hierop kunnen ophopen? De vochtige omgeving, contact met mondbacteriën, en de plek in de badkamer dragen allemaal bij aan bacteriegroei. Vervang je tandenborstel elke drie maanden om bacterieopbouw te beperken. Vervang je tandenborstel regelmatig, vooral na ziekte, en laat 'm goed drogen. Wist je dat wanneer je het toilet doorspoelt, er bacteriën en virusdruppels in de lucht kunnen komen die op je tandenborstel belanden? Deze druppels kunnen tot wel twee uur in de lucht blijven hangen voordat ze neerslaan op oppervlakken. Spoel daarom het toilet door met de bril naar beneden om te voorkomen dat deze bacteriën op je tandenborstel terechtkomen.
  1. De gootsteen
    Je keukengootsteen lijkt misschien schoon, maar is vaak een broedplaats voor bacteriën door achtergebleven etensresten. Geef je gootsteen minstens twee keer per week een grondige schoonmaakbeurt met een desinfecterende spray. Gebruik eens per maand bleekwater om verdere verspreiding van bacteriën te voorkomen. Zo kun je bacteriën zoals E. Coli en Salmonella buiten de deur houden.
  1. Keukensponzen en afwasborstels
    Keukensponzen en afwasborstels zitten vaak vol bacteriën door hun vochtige omgeving. Zet sponsjes een minuut op hoog vermogen in de magnetron om bacteriën te doden, en stop afwasborstels in de vaatwasser. Vervang sponsjes en borstels elke twee weken om bacteriegroei te beperken.
  1. Lakens en handdoeken
    Als je ziek bent, is je bed de fijnste plek, maar helaas ook een broedplaats voor bacteriën. Bacteriën kunnen tot wel zeven dagen overleven op handdoeken en lakens. Was je lakens minstens één keer per week op een hoge temperatuur en je handdoeken om de drie dagen. Gebruik een antibacterieel wasmiddel voor extra effectiviteit. Hang ze daarna goed te drogen op een plek met voldoende ventilatie om bacteriegroei te voorkomen. Laat ze nooit op een vochtige stapel liggen!
  1. Afstandsbedieningen
    Afstandsbedieningen van de tv, airconditioning of andere apparaten worden zelden schoongemaakt, maar vaak aangeraakt. Daardoor zijn ze een verzamelplaats voor bacteriën. Neem ze minstens één keer per week af met een desinfecterende doek om ze schoon en hygiënisch te houden.

Bacteriën verstoppen zich niet echt, ze zitten gewoon op plekken waar je het niet verwacht. Regelmatig schoonmaken en je handen wassen is de beste manier om bacteriën te bestrijden. Zo hou je je huis en jezelf gezond!

In samenwerking met Dettol.