Niets gezelliger dan samen genieten van een lekkere kaasplank. Durf variëren en combineren en stel met Brugge Kaas de perfecte Belgische kaasplank samen.
Stap 1: De perfecte kaasmix
- Smaken verschillen: combineer daarom kazen met een fluweelzachte smaak met pittige varianten. Van licht zoet en fruitig tot lichtzurig of nootachtig. Ook textuur is belangrijk: mix smeuïg en zacht met harde en rijpe kazen.
- Bouw de smaakintensiteit op: leg de kazen in volgorde van ‘proeven’ op je plank. Begin met de meest zachte kazen en bouw de smaakintensiteit verder op. Eindigen doe je met de sterkste kaas.
- De juiste porties en temperatuur: reken ongeveer 250 g kaas per persoon. Als je een kaasplank als hapje of dessert wil geven, volstaat 100 g. Haal de kazen minstens een half uur voor het serveren uit de koelkast.
Stap 2: Een slimme broodkeuze
- Met artisanaal stokbrood neutraliseer je de smaken van de kaas bij het proeven.
- Notenbrood smaakt heel lekker bij hardere kazen of bij schimmelkazen.
- Robuust bruin brood of zuurdesembrood is dan weer een heerlijke basis bij smeuïge, fijne kaasjes.
- Zoet en zout combineren zorgt voor een heuse smaaksensatie bij sterke kazen: rozijnenbrood, vers of getoast, hoort dus zeker op je kaasplank!
Stap 3: Verrassende smaakmatches
- Klassiekers als druiven en noten horen op je kaasplank. Nog meer kleur en smaak krijg je met vijgen, dadels, gedroogde abrikozen en verse stukjes fruit.
- Ook groenten zoals selder, radijs, tomaat, komkommer en zilveruitjes passen perfect op je plank. Ze geven extra frisheid. Experimenteer met verrassende groenten zoals ingemaakte artisjokken.
- Confituren en compotes doen het ook prima bij kaas. Van klassiekers zoals vijgen of veenbessen, tot verrassende varianten met rode ui en pruimen.
Stap 4: De perfecte pairing
- Kaas en wijn zijn een klassieke match, maar ook bier kan je kaasavond met vrienden en familie naar een hoger niveau tillen.
- Elke kaas vraagt om een ander bier: Brugge Oud gaat bijvoorbeeld perfect samen met bieren van hoge gisting, zoals Brugse Trippel, Westmalle Trippel en Brugse Zot.
- Een handige truc om te achterhalen of je bier goed past bij je kaas? Proef eerst van de kaas, nip daarna van het bier en proef vervolgens opnieuw van de kaas. Als de finesse van zowel de kaas als het bier overeind blijven, heb je een topmatch!
Verbaas met heerlijke kaas
Brugge Oud
Deze pittige en smaakvolle klassieker is het resultaat van een rijpingsproces van tien maanden.
Brugge d’Or
Een kaas met romige textuur en een fruitige, zoete en licht nootachtige smaak. Gesmaakt door fijnproevers en Bourgondiërs.
Brugge Blomme
Een delicatesse met z’n verfijnde, fluweelzachte smaak waar de kaasmeesters fier op zijn!
Brugge Apero - Mosterd- Fenegriek
Een karaktervolle aperitiefkaas met mosterd- en fenegriekzaadjes. Zacht en romig met een nootachtige toets.
Eigen Bodem Brie
Fris en romig: deze Belgische Brie heeft een luchtige korst en die typische textuur.
Brugge Dentelle
Een klein zacht kaasje met een smeuïge kern en een dun eetbaar korstje. Met zijn lichtzurig aroma past hij perfect op een stuk zuurdesembrood.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Brugge Kaas.