Quiches, toveren met restjes

Elke van Galen (34) vormt samen met haar partner en hun kinderen (12 en 14) een nieuw samengesteld gezin. De ene week heeft ze een heleboel hongerige magen te vullen, de andere week zijn ze gezellig met zijn tweetjes. Dat lukt prima, alleen de koelkast heeft het soms moeilijk. Want in de week dat de kinderen niet thuis zijn, blijft er vaak een hoop restjes over. Daar springt Elke creatief mee om zodat niets verloren gaat.

"Een van mijn favoriete gerechten om restjes in te verwerken is quiche”, zegt Elke. “Een groentetaart is eenvoudig te maken en snel klaar. Je kan er niet alleen groenten in verwerken, maar ook een overschotje van aardappels, ham of zelfs tonijn past er perfect in. Wij hebben kippen in de tuin rondlopen en die leveren ons flink wat eitjes. Die gebruik ik ook graag zo veel mogelijk op.

Andere restjesgerechten die bij ons thuis vaak op tafel komen zijn soep, een lekkere boerenomelet of eenpansgerechten.” Door slim om te gaan met restjes, gooi je minder weg. Dat is dus niet alleen goed voor je budget, maar ook voor het milieu.

"Een van mijn favoriete gerechten
om restjes in te verwerken is quiche”

— Elke van Galen

Tips voor een heerlijke quiche

“Het is belangrijk dat de groenten die je in je quiche wil gebruiken niet te nat zijn. Stoof ze op voorhand dus goed aan, of rooster ze zo’n dikke 30 minuten in de oven. Als het echt snel moet gaan, rooster ik de groenten niet op voorhand. Maar het is veel lekkerder als je dit wel kan doen. En als ik vleestomaten gebruik, wordt de vulling soms te nat. Ik kies dus liever voor kerstomaatjes. Wist je dat je quiche ook perfect kan invriezen? Dat doen we hier ook wel eens, ideaal voor een snelle lunch.”

5 verrassende tips voor quiches

1. Ook zonder room

Voor een traditionele quiche maak je een mengsel van eieren en room. Geen room in huis? Klop melk op met wat bloem, dat bindt het geheel ook.

2. Zelfs zonder bladerdeeg

Heb je geen bladerdeeg in huis of wil je de quiche echt licht houden, maak dan een quiche zonder bladerdeeg. Bekleed de taartvorm met bakpapier en giet de vulling er rechtstreeks op.

3. Heerlijke krokant

Een metalen taartvorm zorgt voor een krokante quiche. Prik op voorhand gaatjes in het deeg, dan zwelt het niet op tijdens het bakken.

4. Voorbakken

Je kan een quiche ook 10 min. zonder vulling laten bakken op 180 °C. Leg een extra vel bakpapier over het deeg en vul op met bakparels, rijst of gedroogde bonen.

5. Na het bakken

Prik met een mes of breinaald in de quiche, komt die er droog uit, dan is de groentetaart gaar. Haal de quiche meteen uit de vorm, anders wordt hij zacht.

Maak zelf de lekkerste quiche met restjes.

Quiche met roomkaas en geroosterde groenten