Zoete smaakmaker
Bietjes kan je koken, stoven of bakken. Of verwerk ze in een heerlijke frisse salade met bijvoorbeeld appel of augurk. Rode bieten moeten een zoete smaak hebben. Als ze meer een aardesmaak hebben, dan zijn ze niet goed klaargemaakt.
Wanneer zijn rode bieten op hun best?
De rode biet is hele het jaar te koop. Er is een verschil tussen zomer- en winterbieten. Zomerbieten zijn kleiner dan winterbieten en bewaren minder lang. Winterbieten liggen op hun best in de winkel in de periode van december tot en met april.
Hoe maak je rode bieten klaar?
Als je een rode biet wil koken, is het simpel om hem schoon te maken: borstel hem af en doe hem ongeschild in de pan. Als de biet gaar is, kan je er de schil heel makkelijk afpellen. Zo behoud je ook veel meer de smaak en kleur.
Laat zeker ook nog een klein beetje loof zitten bij het koken, want als je vooraf in de biet zelf snijdt, lekt er veel sap en smaak weg. Als je bieten koud of rauw wil eten, dan moet je ze wel eerst schillen. Dat kan gewoon met een dunschiller.
Hoe kan rode bieten vlot versnijden?
Onze lesgever Mustafa geeft je handige tips in deze video:
Food coloring
Rode biet bekent nogal wat kleur. Voorkomen is dus beter dan genezen. Ga tijdens het snijden een beetje voorzichtig te werk of draag keukenhandschoenen om je te beschermen tegen het felrode bietensap. Maar de ongesuikerde kleurstof is ook ideaal om aan food coloring te doen. Wil je pasta rood kleuren of hardgekookte eieren in het rood zetten? Rode biet to the rescue!
Hoe bewaar je rode bieten?
Rode biet blijft het best houdbaar op een donkere en koele plaats. Ongekookte winterbieten kan je enkele weken bewaren, zomerbieten enkele dagen. Gekookte bieten bewaren nog ongeveer één dag in de koelkast.
Sporters weten waarom
Rode bieten zijn nitraatrijke groenten en beschermen ons daardoor tegen hart- en vaatziekten. Ze verbeteren ook de doorbloeding van de hersenen en verlagen de bloeddruk.
Ook op je sportprestaties kunnen ze een positief effect hebben. Hun rode kleur komt van de antioxidanten betanine en betaïne: stoffen die ontstekingsremmend werken en de lever beschermen.