Een vrije namiddag en zin in wat qualitytime samen. Maar als je de kinderen aanspreekt, krijg je nauwelijks reactie – hun ogen zijn gekluisterd aan een smartphone of tablet. Herkenbaar? Schermen zijn niet meer weg te denken uit hun wereld, maar hoe zorg je voor balans? Hoeveel schermtijd laat je toe en welke afspraken werken echt? Melissa, Jennifer en Sara delen hoe zij dat thuis aanpakken.
Samen spelen om de connectie te behouden
Melissa is mama van Elena (8) en Noë (11) en hanteert dezelfde regels voor haar meisjes: “Ook al is Noë 3 jaar ouder, we hebben duidelijke afspraken die voor allebei gelden. Als ze van school komen moeten ze eerst hun huiswerk maken. Digitaal huiswerk rekenen we niet bij de schermtijd. Daarna mogen ze een uurtje televisie kijken of op de tablet of gsm spelen. Een gameconsole hebben ze niet. Voor het slapengaan krijgen ze ook nog even schermtijd. Op zaterdag- en zondagavond gaan de individuele schermen weg en kijken we samen televisie.
Het is zoeken naar een evenwicht. In het weekend kijken ze minder omdat er dan hobby’s zijn. Tijdens het spelen of kijken zijn ze rustig in hun 'zone' maar achteraf lijken de constante prikkels hen ongeduldiger te maken. Daarom spelen we geregeld tijdens de week bijvoorbeeld samen een gezelschapsspel.”
“We zoeken een evenwicht tussen schermtijd en geregeld samen spelen”
Melissa
Een app om de schermtijd te regelen
Naast het digitale huiswerk mag Thomas (8) van mama Jennifer een uur per dag op de tablet of de Switch spelen: “Thomas is enig kind, we ondervinden samen wat werkt en wat niet. We proberen hier bewust mee om te gaan. Want het wordt wellicht nog ingewikkelder als hij ouder is en een smartphone heeft.
Via een app beperken we het gebruik van de tablet. We zien ook welke apps hij gebruikt en kunnen die eventueel blokkeren. Ook op de gameconsole verbieden we een aantal spelletjes. Tot voor kort kreeg Thomas ook schermtijd ’s ochtends bij het opstaan. Dat hebben we nu aangepast naar alleen in het weekend. Er kan wel eens discussie over zijn maar we houden voet bij stuk. We ondervinden echt dat hij aangenamer is als we de schermtijd inkorten. Dus dat is iets waar we nu samen aan werken.”
“In het weekend mag er al eens iets meer”
Jennifer
Tieners gecontroleerd loslaten
Sara is mama van Mildred (14), Vince (12), Lua (10) en Hasse (8). Ze gelooft in haalbare afspraken maken, consequent zijn én de dialoog met je kinderen aangaan: “Wij hebben voor onze 4 kinderen dezelfde regels, maar merken dat het moeilijker wordt eens ze tiener zijn. Onze jongste meisjes zitten in het derde en vijfde leerjaar en gebruiken hun tablet meestal beneden waar we een oogje in het zeil kunnen houden. Hun kijkgedrag is ook nog 'speels' zoals tekening kleuren en huizen inrichten, maar ook dat werkt verslavend. Toch halen ze er ook geregeld wat leuke inspiratie uit.
Onze tieners hebben beiden een gsm en laptop die ze gebruiken voor school en contact met vrienden. We voelen dat veel tieners ’s avonds nog op hun gsm mogen. Maar wij proberen dat te beperken. Een half uur voor het slapengaan willen we dat de gsm’s beneden liggen. We merken wel dat we deze regel bij de oudste niet lang meer kunnen aanhouden. Het zorgt voor té veel discussie. En tenslotte moeten ze ook zelf aanvoelen wat een ‘normale’ schermtijd is. Het probleem is dan weer dat onze andere kinderen ook op hun strepen zullen staan, dus nog even nadenken hoe we het ‘gecontroleerd loslaten’ het best aanpakken😉.”
“Tieners moeten ook zelf aanvoelen wat een ‘normale’ schermtijd is”
Sara